ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москва създава със сила зона на влияние

столтенберг

Русия се опитва да създаде зона на влияние с военни средства, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския в. "Билд", предаде Франс прес.

"Москва анексира Крим и подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна в нарушение на международното право. Наблюдаваме и масирана милитаризация по границите на НАТО в Арктика, в Балтика, в Черно море и дори в Средиземно море", подчерта Столтенберг.

"Знаем за мащабни, агресивни и необявени от руската страна маневри и трябва да реагираме на това", добави генералният секретар на пакта.

"Това, което правим, има отбранителна насоченост, не искаме да провокираме конфликт, а се опитваме да го избегнем", обясни Столтенберг. "Разполагането на войски на изток беше отговор, адаптиран към агресивните действия на Русия", добави той.

Притеснени от украинската криза и от нарастващия военен потенциал на Русия на границите им, страните от бившия съветски блок, които се присъединиха към НАТО след края на Студената война, поискаха от Алианса да засили още военното си присъствие на тяхна територия, за да обезкуражи потенциална агресия.

В тази връзка на среща на министрите на отбраната на страните от НАТО беше дадена зелена светлина на разполагането на четири батальона на ротационен принцип в Естония, Латвия, Литва и Полша, всеки с численост от 800 до 1000 души, припомня АФП.

Решението беше взето три седмици преди среща на високо равнище на държавните и правителствени лидери на страните от Алианса, която ще се състои във Варшава. Очаква се срещата да доведе до втвърдяване на позицията на организацията спрямо Русия, отбелязва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст