ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

IT-компаниите предсказват победителите на Евро 2016

клм

Европейският шампионат по футбол е не само важно събитие в света на спорта, но и отлична възможност за IT-гигантите да тестват новите си технологии. Microsoft вече прогнозира чрез системата си Cortana Intelligence Suite, че на финала Германия ще надделее над отбора на Испания с вероятност от 66 процента. Предвижданията са въз основа на обработката на статистическа информация за тимовете от предишните им мачове, за резултатността на играчите и травмите, които са получили. Cortana Intelligence Suite използва и данни от интернет, които се отнасят за шампионата – новини, въпроси в търсачките и съобщения в социалните мрежи. От компанията отбелязаха, че прогнозите ще се коригират според проведените мачове и постъпването на нова информация.

Това не е първият опит на Microsoft за предсказване на резултати от футболни срещи. Още на Световното първенство по футбол през 2014-а корпорацията успешно прогнозира как ще завършат 15 от 16 двубоя, включително и че крайният победител ще е Германия. Тогава, за да определи резултатите, Cortana използва данни на търсачката Bing, която отчиташе историята на успехите и пораженията на тимовете, климатичните условия, близостта на страната на съответния отбор до мястото на провеждане на шампионата и букмейкърските залози.

Google също тества новите си технологии за прогнозиране на резултатите по време на Мондиала преди две години, но отстъпи на Microsoft с един познат мач по-малко. Предвижданията им се разминаха за срещата Германия – Франция, в която фирмата, основана от Бил Гейтс, заложи на немците. Впоследствие, обяснявайки защо технологията й не е сработила, Google шеговито припомни думите на Гари Линекер: "Футболът е проста игра –  22-ма мъже тичат след една топка в продължение на 90 минути и накрая печелят германците." Така или иначе, сега корпорацията обяви, че няма да използва изкуствен интелект, за да познае резултатите.   

На немския тим разчита не само Microsoft, но и Yahoo. За да изгради прогнозата си, компанията използва данни от своята блог-платформа Tumblr. Yahoo извърши мащабна работа, анализирайки над 20 млрд. съобщения от 24 млн. блога в Tumblr за периода от 1 януари до 31 май 2016-а, докато накрая останаха 1.8 млн. съобщения, засягащи отбори и играчи. После с помощта на технологията Opta Data  анализаторите събраха сведения за мачовете през последните четири години, количеството споменавания на отделните тимове и футболисти, свързани с Евро 2016 и стандартните отклонения. Така се получи, че Англия ще срещне на полуфиналите  един от основните си противници –  Португалия. В случай че сметките на Yahoo са верни, англичаните ще отмъстят с резултат 2:1 за пораженията си в предишните шампионати на Стария континент.  

Ако технологиите на интернет корпорациите предвещават победа за Германия, основаната от анализатора в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) Майкъл Файнд фирма Blue Yonder посочва за победител Франция. Вероятността за подобен изход обаче е едва 35 процента. Базовият елемент на разработката е невронна система, използваща алгоритъма NeuroBayes, който Файнд първоначално създал за изчисляване на сблъсъците на частици в Големия адронен колайдър. Инженерите "захранили" Blue Yonder с резултатите от международни мачове, за да генерира шансовете за победа на всеки от участниците в надпреварата. В резултат невронната система посочила 94 млрд. възможни изходи на първенството. А с помощта на метода Монте Карло за моделиране на случайни величини "цифровият мозък" стигнал до извода,  че Франция ще стане победител, преодолявайки на финала Испания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст