ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стартира международна операция CICONIA ALBA за противодействие на организираната престъпност

МВР - операция

След успешните операции Archimedes от 2014 г. и Blue Amber от 2015 г., стартира и третата от серията съвместни действия, насочени към международната тежка и организирана престъпност, в изпълнение на оперативния план на ЕС за периода 2013-2017 г. Фокусът в рамките на операция CICONIA  ALBA са ключови райони и криминални мрежи в ЕС и отвъд границите на съюза. Обменът на информация между участващите на национално ниво правоохранителни институции и международните партньори се координира от денонощен център, базиран в сградата на Европол в Хага. Експерти от правоприлагащата агенция на ЕС ще предоставят съдействие и на място.

Налице са и конкретни резултати. В периода 30 май – 5 юни се проведе международната полицейска операция „Съвместни дни за действие по линия на трафик на хора с цел трудова експлоатация“. В хода й са проверени общо 6709 души, 4156 превозни средства и 2271 фирми. Задържани са 47 души, 275 са установените жертви на трудова експлоатация, на които е предоставена закрила. България се включи в провеждането на съвместните дни за действие, като операцията на територията на страната се проведе от 1 до 3 юни. В нея участваха служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“ в МВР и представители на Инспекцията по труда. Извършени са проверки на девет фирми, беседи са проведени със 138 души.

Мултидисциплинарният подход на CICONIA ALBA позволява на правоохранителните институции да осъществяват действия по няколко различни приоритетни области. В контекста на приоритет „кибепрестъпност“, служителите на реда по цял свят са арестували 140 души, заподозрени за измами, у които са открити самолетни билети, закупени с крадени или фалшиви кредитни карти. За част от задържаните е установено, че са участвали и в други престъпления, включително трафик на хора, на наркотици, кибепрестъпления, тероризъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст