ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всеправославният събор започна, Българската църква отсъства

всеправославен събор

Днес в 11 часа в Православната академия на остров Крит започна Великия и Свят православен събор. На събитието присъстват представители на 10 от общо 14 автокефални църкви. На събора не присъстват Българската, Руската, Грузинската и Антиохийската църкви, предаде БНТ.

По време на Събора ще бъдат разгледани шест теми:  за православната диаспора, за автономията, за мисията на православната църква в съвременния свят, за отношенията на православната църква с останалия християнски свят, за важността на поста и как се провъзгласява тайнството брак и препятствията пред него.

При откриването на Събора Вселенският патриарх призова за единство на православните църкви и покани четирите отсъстващи църкви да се присъединят.

Светият синод на БПЦ реши да не участва във Великия събор на православната църква от 16 до 26 юни. Сред причините за решенето си Св.синод изтъква липсата в дневния ред на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора; предложеното разположение на предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора, което разположение нарушава принципа на равнопоставеност на предстоятелите на автокефалните православни църкви, както и неподходящото месторазположение на гостите на Събора.

Синодът се мотивира и с извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора.

На събора се появи български клирик – архимандрит Харалампий от Видинска епархия. От Светия Синод обаче се разграничиха от него и помолиха баджът му да бъде отнет.

Събитието трябваше да се състои в Истанбул, като домакин бъде Вселенският патриарх Вартоломей I, но заради усложнените отношения между Русия и Турция мястото бе променено.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст