ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Единствено културно-историческият туризъм отбелязва ръст, похвали се Божидар Димитров

Божидар Димитров - дир. НИМ

Културно-историческият туризъм в България през последните няколко години придобива неочаквано добро развитие. Миналата година, която беше тежка за българския туризъм и всичките му разновидности отбелязаха намаление, Министерство на туризма отчете, че единствено културно-историческият туризъм отбелязва 7% увеличение. Затова то реши да направи исторически пътеводители на осем маршрута и нае мен да напиша текстовете, заяви  директорът на Националният исторически музей, Божидар Димитров, относно написаният от него исторически пътеводител „Столиците и градовете на българските царе и патриарси", пред агенция "Фокус".

„Аз определих една част от маршрутите, имайки предвид стойността на паметниците и решихме да започнем от столиците на българските царе и патриарси”, допълни Димитров.

Той обясни, че понякога столиците се различават – столицата на Патриарха не съответства на административната столица на държавата. Мощните градове-крепости, в тъй наречената вътрешна или столична област, са начин за охрана на столицата. В крепости, в радиус от 100 километра се настаняват мощни военни гарнизони. 

Божидар Димитров поясни, че част от паметниците, включени в историческият пътеводител се претърпели реставрация и консервация.

„Има какво да покажем на българските и чуждестранните туристи”, смята проф. Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст