ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меглена Кунева: Добър сценарий за ЕС няма

меглена кунева

„Добър сценарий за Европейския съюз след излизането на Великобритания не мога да кажа, че има”, заяви министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева пред bTV.

Тя поясни, че до последно се е надявала, че превес ще имат тези, гласували за оставане в ЕС. „Разликата от 4% в резултатите не е толкова голяма, за да може тези, които искат да напуснат и наложиха това решение, да се чувстват спокойни”, смята Кунева.

По думите на вицепремиера никой от европейските политици не желае да чака 3 месеца, както предложи британският премиер в оставка Дейвид Камерън, за да се сформира ново правителство, което да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

„Всички искат да се приключи бързо”, допълни Кунева и добави, че останалите страни членки на ЕС трябва да дадат много важни послания към европейските граждани.

По повод предложението на Волен Сидеров в България също да бъде иницииран референдум за членството ни евросъюза, Кунева каза, че всеки ден трябва да се прави анализ на ситуацията. „Този анализ към момента ясно сочи, че ползите да сме в ЕС са в пъти повече”, допълни тя.

Според Меглена Кунева нашите сънародници, които вече са във Великобритания, няма да изгубят правата си. „Оттук нататък какво ще се случи е въпрос на преговори”, допълни тя. Според нея по-голям би бил проблемът за англичаните, които живеят навсякъде в чужбина. „Премиерът на Испания поясни, че в Англия живеят 100 хил. испанци, но в Испания живеят 400 хил. британци. Това няма да продължи така след излизането на страната от ЕС”, поясни тя.

За учителските заплати

„Недоразумение с учителските заплати няма”, каза Меглена Кунева по повод обещанието заплатите на учителите да се увеличат с 10% от 1 януари.

„Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уковорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение”, поясни Кунева.

„Нека бъда ясна, когато казах „ще работим”, означава точно това”, повтори отново тя.

Според първоначални сметки едно подобно увеличение би възлезнало на общо 120 млн. лв. „Когато един учител започва кариерата си, той е с най-малката заплата. Ако към най-малката се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета”, смята министърът на образованието.

Кунева отказа да коментира искането на БСП да подаде оставка. Също така допълни, че се чувства обидена от въпроса дали е излъгала учителите за увеличението на заплатите.

„Аз не вярвам в реформи без пари, за това „ще работим за” беше много силен сигнал за учителите”, допълни Кунева.

„Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министърът на финансите или премиерът, но това е моята задача като министър – да нараснат парите за образованието”, допълни Кунева.

„Вместо да се опитват едни или други гласове да ми пречат, нека застанат до мен и помогнат”, каза още тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст