ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните основателки на ЕС призоваха Великобритания бързо да се маха

външни министри основателки ЕС

Ден след изхода от британския референдум за излизане от Европейския съюз започнаха консултациите за следващите стъпки на европейските лидери. В Берлин се събраха външните министри от шестте държави – основателки на Евросъюза.

Външните министри на страните – основателки на ЕС искат излизането на Великобритания от общността да започне възможно най-скоро, заяви германският представител Франк-Валтер Щаймайер: 

"Трябва да имаме възможност да се фокусираме върху бъдещето на Европа, а това означава, че след британското решение трябва да започне процесът по излизане според член 50 на Лисабонския договор. Ние смятаме, че началото му трябва да бъде сложено възможно най-бързо, за да не се налага да изчакваме твърде дълго и да не можем да се съсредоточим върху европейското бъдеще", каза Щайнмайер.

Холандският му колега Берт Кундерс също посочи, че не трябва да има вакуум след британското решение:

"Сега трябва да обърнем страницата. Ние искаме да започнем преговори възможно най-бързо, както каза и господин Щайнмайер. Не искаме вакуум, искаме разговорите да се водят в добър тон. Европа продължава напред и това няма да е задача като обикновено – нашите граждани имат много притеснения по въпроса за миграцията, заетостта, икономическия растеж и сигурността."

Френският външен министър Жан-Марк Еро призова Великобритания да обяви бързо своя нов премиер. Според него това може да стане за няколко дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст