ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева: Свиването на ЕС е шок за всички

Кристалина Георгиева

За всички приятели на Европа резултатът от допитването във Великобритания е шок. ЕС в процеса на своето развитие донесе толкова много позитиви за европейските граждани и за света. Ние сме мирен и проспериращ континент, с големи възможности за хората да се движат свободно, да търсят образование на различни места, да имат усещането за нови и достъпни възможности. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел по повод допитването във Великобритания, завършило с решение за напускането на ЕС.

Дали референдуми ще се проведат скоро по тази тема и в други държави от ЕС, е трудно да предскажа, добави тя. По нейните думи британският референдум ще накара европейските правителства да помислят дали, когато задават въпрос на народите си, са готови за отговора.

В британското гласуване има много емоции – не само свързани с ЕС, но и с вътрешни фактори и локални проблеми. Когато се взима решение от този характер, трябва да се мисли за закона за неочакваните последици, посочи Георгиева.

Получих обаждания от хора извън ЕС, които много силно преживяват това, което се случва. Казват, че ЕС е толкова позитивен пример за държави от АСЕАН или Африканския съюз, пример за бъдещето.

В последните десетилетия тук една дузина страни преминаха от среден доход на населението към висок – най-трудният преход, който може да се направи. Да видим за първи път не разширяване, а свиване на ЕС, е шок за всички, но не е нещо, за което не сме мислили, отбеляза Георгиева в отговор на въпрос.

Това е много сериозна криза. Голямата, екзистенциална тема пред нас в Европа, е можем ли да имаме съюз, в който тези от нас, които се нуждаят и искат по-голяма взаимозависимост, да могат да го направят, а тези, които не се нуждаят или не искат да се интегрират повече, да могат да функционират в рамките на ЕС. Всички осъзнаваме, че имаме голяма нужда да осмислим къде се намираме днес и къде искаме да бъдем, добави тя.

Трябва да бъдем по-близо до хората и да разбираме кое ги привлича и кое ги отблъсква в ЕС такъв, какъвто той е днес, и да го направим по-добър, да служи по-добре на техните очаквания. Моето послание към българите е, че в свят, пълен с толкова много рискове, в Европа сме по-силни заедно и имаме по-големи възможности да издържаме на натиска, заяви Георгиева.

Трябва да приемем това решение, колкото и да ни е тежко. Лично на мен ми е много мъчно да видя член на нашето европейско семейство да се запътва към изхода. Много е важно да се отнасяме спокойно към последиците от това решение. Първият и най-важният извод за ЕК е, че трябва да се концентрираме към успокояване на турбулентната ситуация възможно най-бързо. Едва след това трябва да правим оценка какъв да бъде ЕС. Трябва да направим тази оценка заедно с Европейския съвет, отбеляза тя.

Преминаваме от криза в криза от 2008 г. насам – финансова, икономическа, на еврозоната, в Гърция, бежанска, тероризъм. Днешните кризи не са възпитани, не си чакат реда да мине едната и тогава да дойде другата. В тези условия е много изкусително държавите да национализират успехите и да колективизират проблемите. Надявам се в резултат на тази криза да видим по-голямо единство. Силата на Европа идва от това да сме заедно, коментира Георгиева.

Икономическата и политическата логика ни заставят да работим заедно. Не трябва да забравяме, че сме стар континент, но много млад съюз. Много кратко време са 65 години в развитието на ЕС. Един млад съюз ще минава през силни моменти и през изпитания, ще се променя. В историята на САЩ 65 години (след основаването с декларацията за независимост от 1776 г. – бел. кор.) Калифорния и Тексас още не бяха в техният еквивалент на съюз, доларът не беше обща валута, а Гражданската война беше пред тях, а не зад тях. Да се надяваме, че ние чак такива изпитания няма да имаме, но един млад съюз преминава през турбуленции – позитивни, но понякога и шокови, отбеляза тя.

Трябва да бъдем честни – имаше много агресивна кампания за напускането на Великобритания, много от лозунгите не отговарят на истината. Но трябва да си признаем, че трябва по-добре да разбираме защо хората в Европа и Великобритания са толкова притеснени за настоящето и бъдещето си.

Ако погледнем структурата на гласуването, младите хора гласуват да останат, а по-възрастните и по-малко образованите гласуват за напускане на ЕС. Трябва да мислим какво можем да направим, че да няма такова силно разделение, коментира Кристалина Георгиева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст