ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия и Франция призовават за засилване на интеграцията в ЕС

щайнмайер еро

Външните министри на Германия и Франция призоваха днес в съвместен документ да се усили политическата интеграция в Европа, предадe Франс прес.

Агенцията пояснява, че идеята е отговор на решението на Великобритания да излезе от ЕС.

"Ще продължим напредъка към политически съюз в Европа и приканваме другите европейски държави да се присъединят към тази наша инициатива", заявяват министрите Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро в документа, публикуван на сайта на германското външно министерство.

Идеята на двамата се коментира днес около тяхното участие в среща в Прага на външните министри от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

Опит за създаване на европейска свръхдържава в отговор на "Брексит" ще доведе до разпад на ЕС, заяви от своя страна полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от ТАСС. Според него в идеята за свръхдържава има заслужаващи разглеждане инициативи, например създаване на обща гранична охрана, която да пази ЕС от наплива на мигранти.

"Ако обаче в ЕС бъде създаден някакъв вътрешен съюз с президент или вътрешен парламент, това ще е рецепта за разделение на ЕС, за разпада му", заяви Вашчиковски.

Така той коментира документа от 9 страници, подписан от външните министри на Франция и Германия, чието съдържание бе разкрито от полската държавна телевизия ТВП.

Според текста на този документ страните членки на ЕС трябва да се откажат от собствени въоръжени сили, специални служби, отделни данъчни системи, валута и граничен контрол. Планът предвижда също създаване на единна визова система и водене на обща външна политика.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст