ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Камерън: Искаме най-близки отношения с ЕС

камерън

Великобритания се надява да установи "възможно най-близки отношения" с ЕС, след като напусне блока, каза премиерът й Дейвид Камерън, цитиран от ДПА.

Великобритания ще напусне ЕС, след като така решиха британците на референдума, но аз искам този процес да протече възможно най-конструктивно и се надявам и резултатът да бъде възможно най-конструктивен, каза Камерън, пристигайки за срещата на върха на ЕС в Брюксел. Това, че напускаме ЕС, не означава, че обръщаме гръб на Европа. "Тези страни са наши съседи, наши приятели, наши съюзници, наши партньори", добави той. "Силно се надявам, че ще се стремим към възможно най-близки отношения в сферата на търговията и (икономическото) сътрудничество, на сигурността, защото това е добре и за нас, и за тях", посочи той.

Часове преди началото на днешната среща на Европейския съвет Камерън разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи Асошиейтед прес. Не се съобщава какво е било съдържанието на разговора.

По-рано днес в слово пред пленарно заседание на Европейския парламент Юнкер отхвърли всякаква възможност за неформални преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, преди Лондон да задейства процедурата по член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС в предвидения 2-годишен срок. Същото заявиха и други европейски лидери, между които председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел.

Също днес британският финансов министър Джордж Озбърн каза пред бизнес лидери в Лондон, че Великобритания не трябва да подава молбата за напускане съгласно чл. 50, преди да се изясни новият модел на отношения на страната с ЕС. Тази негова позиция обаче явно се разминава със становището на европейските лидери.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст