ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция е готова да плати компенсации на Русия за сваления Су-24

Бинали Йълдъръм

Турция е готова да даде обезщетение на Русия за свалянето на руския бомбардировач Су-24, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Това е продължение на вчерашната декларация от страна на южната ни съседка, след като държавният глава на Турция Реджеп Ердоган изпрати писмо до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти декларират, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара е изплащане на компенсации за нанесените щети.

Съдържанието на писмото е ясно. "Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация, за да може двете страни да нормализират отношенията си", се казва в писмото.

"Мисля, че нещата се подобряват”, е заявил Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT, цитират от Риа Новости. Конфронтацията между двете страни стана ясно видима през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Тогава президентът Владимир Путин нарече станалото "удар в гърба" и въведе редица санкции срещу Турция. По-късно съучастие в убийството на пилота заяви Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

Освен опитите си за "стопляне на отношенията" с Русия, Турция е предприела политика на сближаване и с Израел. Двете страни са постигнали споразумение за нормализиране на отношенията и скоро ще си разменят посланици след шестгодишен разрив, заявил турският премиер Бинали Йълдъръм, предават от Ройтрес.

Йълдъръм е казал, че споразумението, чиито общи линии са били обявени от високопоставени представители и от двете страни късно снощи, ще бъде подписано днес. То слага край на продължителен блокаж, възникнал след като Израел уби 10 турски пропалестински активисти, участващи в хуманитарна флотилия, която се опита да пробие блокадата на ивицата Газа през 2010 г.

Премиерът на Турция е потвърдил, че Израел се е съгласила да плати 20 милиона евро на семействата на убитите и ранените по време на рейда. "Съгласно споразумението Турция ще изпрати хуманитарна помощ и други невоенни продукти в Газа, а първата доставка от 10 000 тона помощи ще бъде изпратена следващия петък", посочил турският премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст