ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция и Израел възстановиха отношенията си

израел турция

Турция и Израел подписаха днес споразумение за възстановяване на отношенията помежду им, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Текстът на споразумението беше подписан от двете страни в 11.00 ч днес. От турска страна подпис под документа сложи Феридун Синирлиоглу, заместник-министър на външните работи. В Израел документът бе подписан от генералния директор на израелското външно министерство Доре Голд.

Споразумението следва да влезе в дневния ред на парламента и ще трябва да бъде ратифицирано от президента, преди да влезе в сила. След това двете страни ще назначат свои посланици, като за нов турски посланик в Тел Авив се споменава Кемал Йокем, главен съветник на премиера Бинали Йълдъръм.

Отношенията между някогашните близки съюзници Турция и Израел рухнаха преди шест години, когато при израелски щурм бяха убити десетима турци на борда на кораб, превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа. Страните изтеглиха посланиците си, прекъснаха до голяма степен контактите в сферата на сигурността и оттогава поддържаха най-ниско ниво на дипломатически отношения, припомня АП.

Споразумението предвижда Израел и Турция да възстановят напълно дипломатическите си отношения, Израел да плати 20 милиона долара компенсации на семействата на хората, пострадали при рейда, и да позволи на Турция да доставя хуманитарна помощ на Газа през израелско пристанище. Израел също ще позволи на Турция да осъществи няколко проекта за развитие в ивицата, най-вече в сферата на снабдяването с питейна вода и електроенергия.

В замяна Турция се съгласи да попречи на предявяване на законови искове срещу Израел заради щурма и да предотвратява всякакви военни действия или набиране на средства в Турция, съобщи вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху, очевидно имайки предвид палестинската групировка Хамас.

"След това споразумение нашите отношения в икономическата сфера ще започнат да се развиват в съвършено нова тоналност. Благодаря за приноса за сключване на тази договореност на първо място на президента на САЩ Барак Обама, на всички други страни, оказали съдействие, и на нашите чиновници", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст