ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общо 41 са загиналите, а 239 са ранените при атентата на летище “Ататюрк”

Истанбул летище Ататюрк

Общо 41 души са загиналите в тройната експлозия на атентатори камикадзе на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от световните агенции. Сред жертвите има и турци, и чужденци. Ранените са 239, някои са в тежко състояние.

Турция обяви национален траур днес заради смъртоносната атака на международното летище в Истанбул. Правителството нареди знамената да бъдат свалени наполовина.

По първоначалните данни от разследването тримата атентатори камикадзе първо са стреляли по хората, преди да се взривят. Премиерът съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.

Междувременно се появиха кадри, които показват как полицай прострелва един от терористите, който преди това тича с оръжие в сградата на летището. След изстрела терористът пада на земята, изпуска оръжието и започва да се върти. В този момент явно полицаят вижда, че камикадзето се опитва да се самовзриви и започва да бяга. Секунди след това гръмва и бомбата.

Другите двама терористи са се самовзривили също, след като са били подгонени от полицията. Единият взрив е в близост до входовете на летище "Ататюрк".

Според турските власти, въпреки че е атакуван терминала за международни полети, повечето жертви са турски граждани.

Никой засега не е поел отговорност за нападението, но на няколко пъти представители на властите, в това число и премиерът Йълдъръм казаха, че подозренията падат върху "Ислямска държава".

Премиерът заяви, че атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха и подчерта, че е от значение, че тази атака става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма. Той допълни, че Турция има силата и решимостта да не допусне други подобни атаки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст