ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британската лира се срина до 31-годишно дъно

пари

Несигурността от Брексит не намалява, показва случващото се с британската национална валута. Паундът слезе под психологическото ниво от 1.30 долара и достигна нивото от 1.2798 долара.

През сутрешната търговия той се търгуваше около нивото 1.2880 долара. Спрямо еврото понижението също е на лице, след като единната валута скочи до 0.8626 паунда, което е най-висока стойност след август 2013, като сутрешните котировки се движеха около 0.8575 паунда. Спрямо йената, британската валута падна до 128.80 йени, което е най-ниска стойност след ноември 2012. Последните нива на търговия бяха 129.75 йени.

Инвеститорите потърсиха временно убежище в златото и държавни облигации, като следствие на повишеното търсене на последните доходността им в страни като Швейцария, Япония и Германия паднаха под нулата. Десет годишните японски облигации също се сринаха до -0.275%.

Като причини за срива на стерлинга анализаторите сочат спирането на работа на три британски търговски фонда, за търговия с недвижими имоти на обща стойност 10 милиарда паунда спряха работа, довеждайки до срив на цените на активите. В допълнение доверието в паунда бе подкопано и от предупреждението на Английската централна банка, че има доказателства, че някои от рисковете свързани с Брексит вече се реализират.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст