ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Щерионов: От БСП са неинформирани

летище софия

"Не се притеснявам от проверка и одит на Летище София". Това заяви в извънреден брифинг изпълнителният директор Христо Щерионов, по повод искането за одит от Сметната палата от страна на БСП.  Дружеството е 100% държавно и последната проверка е с давност 2015 г., от страна на Държавна финансова инспекция (ДФИ), от която няма заключения за нарушения по процедурите.   

"Господата Свиленски, Бойчев и Гечев не са достатъчно информирани", смята Щерионов, обяснявайки ситуацията с непознаване от тяхна страна на икономическата структура аеропорта, както и тенденциите му за развитие.

Директорът не отрече, че има тенденциозно намаляване на печалбата на дружеството от 2008 г. насам, но обясни този факт с либерализацията на пазара и отрасловата конюнктура, както и от разходите, които компанията има, включително и тези към държавата. 

През 2009 г. печалбата на аеропорта е 14 млн. лв., през през 2010 г.(15 млн. лв.), през 2012 г.(9 млн. лв.), през 2013 г.(12 млн. лв. от които 6 млн. лв. от реализирана продажба), през 2014 г.(5 млн. лв.), а през последната финансова 2015 г. тя е 5.5 млн. лв., обобщи цифрите Щерионов.
Той поясни, че печалбата на "Летище София" се формира от търговската дейност – наземно обслужване, лихви от депозити, продажби в магазините, наеми и реклама. 

Според него размахваната печалба от социалистите за 2008 г., в размер на 30 млн. лв. е несъстоятелна, тъй като тогава тя е била 19.8 млн. лева, а останалото е било приход от продажбата на дълготрайни материални активи. 

Той обясни намалелите приходи на аеропорта с либерализираната в резултат на евродиректива дейност, според която на територията на летището действат още две дружества за наземно обслужване – "Swissport" и "Goldair", които като конкуренти са отнели част от пазара. В резултат приходите на летището от наземно обслужване са намалели почти наполовина, още повече, че  Swissport обслужва "България Еър“. За зареждането с гориво "Летище София" се конкурира с OMV и "Лукойл“ и приходите от тази дейност са намалели с 95%, заявил още Христо Щерионов.

Според шефа на летището приходите на аеропорта могат да се увеличат като бъдат привлечени повече нискотарифни превозвачи и увеличаването на пътникопотока.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст