ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделският министър подкрепи отпадането на ДДС за дарени храни

министърът на земеделието и храните Десислава Танева и нейният екип дадоха заключителна пресконференция за 2015 година.

Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни, защото това ще мотивира производителите да даряват храни, вместо да ги унищожават.

Това е заявила министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с омбудсмана Мая Манолова, изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и представители на хранителния бранш, съобщиха от МЗХ.

Срещата се състояла по инициатива на Мая Манолова и на нея е било дискутирано предложението за отпадане на ДДС върху дарените храни. През септември е предвидена среща на всички заинтересовани страни, заедно с Министерство на финансите, където ще бъдат представени и обсъдени конкретните промени за отпадане на ДДС ставката, стана ясно още на срещата.

„Коректно и честно е да запознаем министъра на финансите Владислав Горанов и да го убедим, че рисковете наистина са минимални. Идеята е той да направи съответните разчети и нашите предложения да влязат в бюджетната програма за 2017 г.", е пояснила Мая Манолова.

Десислава Танева е запознала участниците с проекта на новия Закон за храните, където за първи път се разписват правила за хранително банкиране и даряване на храни. Тя е изтъкнала, че ползите от отпадане на ДДС върху дарената храна ще бъдат за цялото общество – за нуждаещите се, които ежедневно ще получават разнообразна храна, и от друга страна за производителите на храни, защото няма да се разхищава енергията и труда на земеделските стопани и бизнеса за преработка на храни.

По данни на Българска хранителна банка всяка година се унищожават 670 000 тона храни, които не достигат до нуждаещите се хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст