ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нови протести срещу митрополит Николай, настояват да бъде съден

Митрополит Николай

Жители на Асеновград за пореден път организираха бдение в защита на техен свещеник. Причина за протеста е, че отец Тодор, който е служил в църквата „Света Богородица-Благовещение” в продължение на 42 години, е отстранен след решение на Пловдивския митрополит Николай. Протестиращите настояват той да бъде отстранен и разследван.

Миряните обвиняват митрополит Николай и във финансови злоупотреби. Едно от обвиненията срещу него е, че е получавал пари, за да назначава определени хора за свещеници. Постъпили са оплаквания, че е искал по 10 хиляди лева, за да ръкоположи свещеник. Митрополитът отрече обвиненията и се закани да даде под съд хората, които го твърдят.

Преди месец граждани на Асеновград организираха подписка и се обърнаха  към патриарх Неофит и Св. Синод с молба да бъдат разследвани нарушения на митрополита. „Молим Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай да бъде освободен от длъжността си на правоправещ митрополит на Пловдивска епархия, както и да бъде образувано срещу него църковно-наказателно дело, което да го накаже или оправдае“, се казва още в петицията.

На сайта на Пловдивската митрополия пък бе публикувана петиция в защита на митрополит Николай, която е подписана от 233 духовници. В текста на писмото се казва: „Най-ясно и категорично изразяваме подкрепата си към Ваше Високопреосвещенство и сме безкрайно възмутени и обидени от наглото и лъжовно обвинение в симония, източник на което са лица, които очевидно не са научени на благочестие и на църковен ред. Молим настоящата Петиция да се приеме като колективно обръщение към отец Тодор Димитров и наше братско увещание към него в кратко време, с конкретни действия, той да поправи вече нанесените в неговата енория щети на Светата Православна Църква. Възприемаме атаката срещу Вас, започната в части от енорията на църква „Свето Благовещение“ в гр. Асеновград, като атака срещу всеки един от нас.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст