ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предвидени са 2.4 млрд. лв. за инвестиции във ВиК инфраструктурата

ивелина василева

В европейската програма за околна среда са предвидени близо 2.4 млрд. лв. за инвестиции във ВиК инфраструктура, обяви Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по Българското национално радио. Средствата ще се осигурят веднага след като станат готови регионалните прединвестиционните проучвания.

Всички участници във ВиК сектора ще имат своята роля в изпълнението на проектите. Тъй като самите проучвания все още не са готови, то все още не е ясен и обхвата на проектите. Минитърът уточни, че проучвания се правят само за консолидираните райони, където вече са спазени принципите на ВиК реформата. Тези райони са 14 на брой и в тях се изготвят прединвестиционните проучвания, възложени от МРРБ. Когато тези проекти бъдат готови, в тях може да бъдат включени като допустими разходи и разходи за възстановяване на асфалтовата настилка по улиците.

Василева обясни, че продължава инвестиционният процес по 17 "ранни проекти", които имат висока степен на готовност и съответстват на изискванията. И при тях е предвидено, ако над 50% от уличното платно е засегнато при полагането на новите тръби, да бъдат осигурени средства за цялостно възстановяване на настилката.

Според данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) се очаква проучванията да приключат във втората половина на 2017 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст