ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Северна Корея предлага безядрена зона на полуострова

Северна Корея

Официален представител на правителството на Северна Корея излезе с декларация, в която изложи план за създаване на безядрена зона на Корейския полуостров, предаде ТАСС, цитирайки официалния държавен вестник "Нодон синмун".

В плана се отбелязва, че в тази насока "може да бъде постигнат крупен пробив, ако САЩ и Южна Корея дадат на Пхенян твърди гаранции за сигурност по пет пункта".

Пхенян настоява от САЩ и Южна Корея да предоставят сведения за американското ядрено оръжие на територията на Южна Корея, да затворят американските военни бази и да изтеглят намиращото се там ядрено оръжие. Според представителя на Пхенян Вашингтон трябва също така да гарантира, че САЩ няма повече да изпращат в Южна Корея и "съседните територии" ударни ядрени средства, а също да не ги използват срещу КНДР. Добавя се още, че САЩ са длъжни да изтеглят от южната част на Корейския полуостров американските военнослужещи, "упълномощени да използват ядрено оръжие".

В Пхенян смятат, че САЩ и Южна Корея нямат причини да отхвърлят тези справедливи искания на Северна Корея, ако те наистина са заинтересовани от решаването на ядрения проблем на Корейския полуостров. Ако те обаче ги отклонят, Пхенян "както и досега ще укрепва ядрените си сили в количествено и качествено отношение".

Междувременно САЩ наложиха финансови санкции на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Санкции са наложени и на още десет висши представители на севернокорейския режим и на пет юридически лица.

Санкциите се налагат след публикуването на доклад на американския Държавен департамент за сериозни нарушения на правата на човека в Северна Корея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст