ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банковите акции яхнаха вълната на растежа

ЦКБУестърн юниън

Търговията с акциите на публичните дружества и през юни не се отличи с нещо особено. Играчите на "БФБ-София" са настроени фриволно от началото на годината. А притежанието на акции причини доста притеснения на инвеститорите. Това намери израз в малко сделки между ограничен кръг компании. Слабият интерес засегна цените на акциите на повечето публични компании.

Алтернативите извън капиталовия пазар обаче също не са много. Вярно, имаше и щастливци, но те не бяха много. Този път между тях се наредиха притежателите на банкови акции. Освободените парични средства – от дивиденти, от обратно изкупуване на акции или от приключили търгови предложения, не намериха обратния път към фондовия пазар. Въпреки че основният български борсов индекс SOFIX по ръст е първенец в Централна и в Източна Европа (през юни с 3.22%), това не отразява съвсем точно преобладаващо мечите настроения на "БФБ-София".

Публичните банки през юни не могат да се оплачат от липса на внимание и акциите им се търгуваха активно и с много печеливши трепети за някои от борсовите играчи. Особено доволни бяха акционерите на Централна кооперативна банка, на Първа инвестиционна банка и на ТЕКСИМБАНК. Техните книжа покориха отдавна чакани ценови стойности. Търговията вървеше под знака на уговорени сделки за по-големи пакети. Това спомогна и за повишение на цените на тези книжа, които се отлепиха от ниските си стойности, поддържани от началото на тази година. Това пък вдигна и пазарната оценка на кредитните институции, които се търгуват на "БФБ-София".

Така най-после оптимизмът споходи лицата и на акционерите в българските публични банки. Активността им доведе и до по-голям брой сделки. В крайна сметка статистиката отчете тройно повече изтъргувани акции през юни. В двадесет и двете борсови сесии на шестия месец собственика си смениха 769 550 броя от книжата при 253 662 през май.

Котировките на акциите на

Централна кооперативна банка

останаха сравнително стабилни през юни. По-важното за инвеститорите беше, че тенденцията към повишаване на цените се запази, макар и с бавно темпо. В същото време добавянето на стойност вдигна котировките на акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) над тези от май.

Все пак най-ниската им цена замръзна на ниво 0.949 лв. за един брой и остана така и през петия месец, а и за полугодието.

В средата на юни очакванията на играчите за нещо по-добро за тази им инвестиция бяха възнаградени – котировките прескочиха номинала от един лев за акция (за пръв път от март насам). В пет поредни търговски сесии борсовите участници трескаво пресмятаха печалбите си. Търговията с тези книжа беше активна, прехвърляха се големи пакети. В резултат на това цената на акциите на ЦКБ скочи до немислимите доскоро 1.038 лв. за акция. Защото през май за тях плащаха най-много по 0.989 лева.

Опитите да се задържат цените над 1 лв. все пак не успяха. В края на месеца натискът от разпродажбите смъкна цената надолу. Но въпреки отстъплението тези акции добавиха една стотинка към стойността си спрямо края на май, което издърпа нагоре пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт". Така според играчите на пазара оценката на кредитната институция нарасна до 112.023 млн. лева.

Плахите опити за растеж бяха съпроводени със значителни обеми от изтъргувани книжа, които донесоха добри печалби за някои от борсовите играчи. При тази активност брокерите помогнаха за прехвърлянето на 159 824 броя през юни.

Добрите новини стигнаха и до акционерите на

Първа инвестиционна банка

които си върнаха самочувствието, че са направили една печеливша инвестиция. Биковете определено се развихриха при сделките с книжата на третата по обем на активите българска кредитна институция. За пръв път от средата на март акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) прескочиха важната за тях цена от 2 лв. за един брой.

Все пак трябва да отбележим и факта, че в първия борсов ден на юни приключи спадът на котировките, който започна през май. Цената от 1.76 лв. за дял – най-ниската за месеца, остана само един лош спомен.

Акциите на ПИБ показаха, че имат потенциал. Наддаването за тях изтласка цените им и те уверено прескачаха по ценовата стълбица нагоре – 1.8, 1.9 и 2 лв. за един брой. Сделките се сключваха в по-широки граници, което привлече и нови играчи. В крайна сметка това увеличи броя на изтъргуваните акции на банката. За юни те са 591 713 – седем пъти повече спрямо май, което направи ПИБ една от най-търгуваните компании през юни.

Книжата на банката продължиха да трупат стойност, а ценовият им ръст приключи на 22 юни, достигайки до 2.381 лв. за един брой. Тази котировка се оказа най-високата за акциите на ПИБ, плащана през тази година. През май върхът й беше само 1.88 лева. Трябва обаче да се отчете и фактът, че тези книжа отбелязаха най-големия ръст сред публичните банки през месеца от 35.28 процента.

И в следващите борсови дни акциите на кредитната институция останаха над ключовите два лева и завършиха юни с 51 стотинки над стойността, която имаха в края на май. Оценката на банката пък веднага отчете това значително увеличение. Така според инвеститорите на 30 юни ПИБ струва 248.6 млн. лева. Така бе преодоляна негативната тенденция от април и май.

Традиционно в повечето борсови сесии офертите "купува" и "продава" за книжата на Българо-американска кредитна банка и ТЕКСИМБАНК не намериха допирни точки. Без ценови изненади премина търговията с акциите на

Българо-американска кредитна банка

през шестия месец на тази година. Сделки с единични бройки променяха движението на котировките. Иначе срещите между борсовите играчи отново ставаха в много тесни граници, които оформиха и двете крайни стойности по тази позиция (между 4.4 и 4.45 лв. за дял). В малкото сделки цените леко мръднаха нагоре в сравнение с петия месец, но и те не въодушевиха спекулантите за повече активност. Заради свитата търговия с книжата на БАКБ инвеститорите си размениха 1788 акции, а са били едва 611 броя през май.

Губейки още от стойността си и при явното нежелание за сключване на сделки, акциите на БАКБ затвориха месеца при 4.4 лв. за дял, или с две стотинки под цената им в последния ден на май. По този начин банката на Цветелина Бориславова загуби 0.39% от оценката си и на 30 юни струваше 108.642 млн. лева. Слабият интерес към книжата на

ТЕКСИМБАНК

се запази и през юни. Като продължение на случилото се през май, и в няколко уговорени сделки, цените скочиха от 1.3 лв. до 1.851 лв. за един брой. Отчетената на 24 юни котировка е най-високата за тях от началото на 2016-а. Само в пет от борсовите дни имаше сделки, но в тях някои от дребните акционери постигнаха добри печалби от вложението си.

Тъй като цената в последния ден на юни е с пет стотинки по-висока, пазарната оценка на ТЕКСИМБАНК също леко се придвижи нагоре. Според инвеститорите тя струва 51.819 млн. лева.

Акционерите й насочиха през месеца цялата печалба на банката за 2015 г. във фонд "Резервен". Заедно с това те преизбраха като членове на надзорния съвет Апостол Апостолов и Милен Марков, а надзорът бе попълнен с Ивелина Кънчева-Шабан. Тримата са с мандат от пет години, а възнаграждението, което ще получават, е по 4500 лв. месечно. В съвета са още Веселин Моров и Петър Христов.

Парите на домакинствата и фирмите продължават да се трупат в българските банки месец след месец. Въпреки че лихвите по депозитите се понижават през последните месеци, те остават предпочитаното място за спестяване. Това обаче се отразява негативно върху развитието на капиталовия пазар, който очаква свежи пари за търговия с акции, увеличения на капитала и т.н. Но липсата на дивиденти от банките в последните години прави техните книжа немного атрактивни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст