ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС и НАТО подписаха декларация за сътрудничество

столтенберг юнкер туск

Европейският съюз и НАТО подписаха съвместна декларация за сътрудничество. Своите подписи под документа поставиха генералният секретар на Алианса – Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет – Доналд Туск и председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер.

Двата съюза се ангажират да укрепят възможностите си за борба с хибридните заплахи, като споделят разузнавателна информация и съвместно координират действията си на различни нива. Също така те се ангажират да си сътрудничат в спирането на мигрантския поток в Средиземно море и други райони на Европа.

НАТО и ЕС възнамеряват да разширят обмена в киберсигурността и отбраната, включително в контекста на мисиите, операциите, ученията им, както и в обучението и тренировките. Те ще се стремят и към развитие на кохерентни и оперативно съвместими отбранителни възможности на страните членки на алианса и Общността, както и многостранни проекти.

Двата съюза ще засилят сътрудничеството във военната индустрия и изследванията, както и разширяване на ученията, като през 2017 и 2018 година ще се предприеме първата стъпка за паралелни и координирани тренировки.

Сътрудничеството в тези области е стратегически приоритет. Бързото му прилагане е изключително важно, отбелязват Туск, Юнкер и Столтенберг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст