ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Учителите все още не са наясно с образователната реформа

ученици изпит

Учителите смятат, че  реформите в образованието се нуждаят от продължаваща разяснителна кампания. Почти единодушно съгласие от около 90% се получава при идеите за провеждане на специални обучения и разяснения за учителите в различни места на страната, както и за провеждане на разяснения сред родители и ученици. Това показва последното проучване на „Галъп“ сред учители.

Учителите не чувстват достатъчно подкрепа от страна от обществото, включително – и от родители и ученици. На :  „Усещате ли подкрепа от страна на родители и ученици“ , 40% от анкетираните отговарят с „да“, 52% с  „не“.  

Най-затруднени бяха преподавателите от въпроса: „По-добре е да има повече по-възрастни учители, защото те имат повече опит“ или „По-добре е да има повече по-млади учители, защото те имат повече енергия“. 17% от тях избират първата опция, 57% – втората, а останалите се колебаят.

Според проучването една четвърт от учителите възприемат твърдението, че е по-добре е учителите да не могат сами да избират учебници, методи, програми, за да има ясен стандарт и критерии в образователния процес.

Анализаторите от „Галъп“ направиха анализ на отковорите от анкетата. Според тях учителите смятат, че когато има проблеми, те са проблеми на системата, а не на човешкия капитал. Картината на отговорите свидетелства ясно, че в масовите нагласи са за разрешаване на структурни проблеми в системата, с поставяне на учителя във фокуса на реформата.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст