ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как се правят парите в Европа

клм

През пролетта на 2017-а ще влезе в обращение нова банкнота от 50 евро, която Европейската централна банка представи през седмицата. Тя ще е изработена от памук, който е по-дълготраен от обикновената хартия. Така парите няма да пострадат дори ако случайно се озоват в пералня.

Пътят на изработването на банкнотите започва с избелването, измиването и преработването на памука в хартиена маса, чийто състав се пази в тайна. След това специални машини навиват листовете на дълги рулони. Още на този етап те вече съдържат някои от многобройните степени на защита като водни знаци и нишки. Впрочем учените са измислили над десет различни степени за защита на еврото от подправяне (една от тях е холограмата), за да усложнят живота на фалшификаторите.   

Боята се нанася в печатниците на няколко етапа. Десет килограма стигат за отпечатването на 400 хил. 20-еврови банкноти. Чрез специален конвейер хартията се придвижва до преса, която вкарва боята в дълбочина, а после със специално багрило се нанасят цифрите, които променят цвета си в зависимост от светлината. За дизайна на евробанкнотите отговаря немският художник график Райнхолд Герстетер, който по-рано е рисувал портретите, отпечатвани върху немските марки.  

На следващия етап всяка банкнота получава уникален номер. По него може да се определи къде е била отпечатана. В Европа има около десет печатници с лиценз за производство на хартиени пари. Специален алгоритъм определя колко, с каква стойност и в коя държава от еврозоната ще се отпечатат. По-рано отделните страни поръчваха автоматично изработването на пари в своите печатници. Сега Централната банка на Германия обявява конкурс, в който участват фирми от целия континент и тази конкуренция води до намаляване на цените. Частната немска печатница Giesecke & Devrient например беше принудена да закрие производството си в Мюнхен и да уволни около 700 служители, защото се оказа, че може да печата по-евтино в подразделенията си в Лайпциг и в Малайзия.

Накрая големите листове се разрязват на отделни банкноти. За разлика от купюрите първо поколение, новите евро са покрити със специален лак, който увеличава активния им "живот". Впрочем на много места в еврозоната все по-рядко се използват пари в брой и техническият прогрес намалява търсенето на печатарските услуги. В развиващите се страни обаче потребността от кеш нараства.

Преди да бъдат пуснати в обращение, новите банкноти преминават проверка за дефекти. Онези, които не успеят да "издържат" теста, отиват за преработка и превръщането им в гранули за по-нататъшно използване. Например за звукоизолация на стени. Същото се случва и със старите купюри, които се изземват от обращение.

Стойността на производството на една банкнота е между 7 и 16 цента. Колко по-висок е номиналът, толкова по-скъпо е изработването, защото размерът и степените на защита се увеличават. Но независимо от сложния процес на отпечатването на парите фалшификаторите успяват да въведат в обращение стотици хиляди ментета. През 2014-а е иззето най-голямото количество фалшификати от въвеждането на единната валута през 2002-ра – почти 900 хиляди.  

Новите евробанкноти трябва да са максимално защитени. Началото бе сложено през 2013-а с въвеждането в оборот на 5-евровите купюри, през 2014-а последваха "десетачките", а през 2015-а – "двайсетачките". В началото на 2017-а в обращение ще се появят новите 50 евро. След тях с интервал от една година – 100- и 200-евровите банкноти. Колкото до новата купюра от 500 евро, чието пускане е планирано за 2019-а, тя най-вероятно така и няма да се появи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст