ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осъдиха сливналия на 3 години затвор за извършване по занятие банкови и други финансови сделки

Затвор

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура- Сливен, Съдът постанови  ефективно наказание „лишаване от свобода“ на Ради Марков за срок от три години. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Марков е признат за виновен за това, че в периода 15.05.2014г.- 31.07.2014г., в гр.Сливен, без съответното разрешение, от свое име и като физическо лице, извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити за своя сметка и на собствен риск, за които се изисква съответно разрешение – лиценз за банкова дейност, съгласно Закона за кредитните институции- престъпление по чл.252, ал.1 от НК.

Ради Марков, който е роден в с. Зимница, обл. Ямбол, но от дълги години живеел в гр.Сливен. През периода 2005г.-2008г. се установил да живее трайно в Кралство Белгия, като реализирал основните си доходи чрез престъпна дейност, осъществявана там. През 2010г. Съд в гр.Брюксел, Кралство Белгия го е осъдил на 7 години „лишаване от свобода“ за извършено престъпление- „трафик на хора, изнасилване и сексуална експлоатация“. През 2014г. Марков е бил условно-предсрочно освободен от Затвора и се завърнал в гр. Сливен. Тогава решил да дава заеми бз надлежно разрешение срещу висока лихва, въпреки съществуващата в Р.България забрана за това.

За извършване на незаконната си дейност, през 2014г. подсъдимият Марков наел офис, в близост до Съдебната палата в гр. Сливен. На вратата на  офиса имало поставен рекламен надпис, че там се извършва покупко –продажба и наеми на недвижими имоти, изкупуване на земеделски земи, съдействие за жилищен кредит и всички видове застраховки. Марков наел и сътрудник, който подпомагал дейността. Решението да предоставя незаконни кредити Марков популяризирал в лични разговори. Според условията, лихвата била от 30% до 80% върху отпусканата като заем сума. Между Марков и заемателите били сключвани еднотипни договори, според които той ставал заемодател, а получилите парите разписвали запис на заповеди, които ги задължавали да изплащат главницата на кредита ведно с договаряната лихва. За това спомагал и факта, че получаващите парите в преобладаващат си част били неграмотни (основано от гр.Котел). Случаите на отдаване на незаконен кредит били 21.

За престъпната дейност узнали служители на Община Сливен и на МВР в града. Офисът на Марков бил претърсен и така била установена престъпната му дейност.

Присъдата на ОС-Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст