ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Патриотите жадуват за армия и казарма

Парламент Валентин Касабов Милен Михов Красимир Каракачанов

 

След като Патриотичният фронт успя да наложи ограничаване на гласуването в Турция и забрана за носене на бурки, формацията е напът да поведе битка за трета победа. Тя методично прокарва приоритети от собствената си предизборна програма за сметка на тези от платформите на останалите в управленската коалиция. Ако не успее само с убеждения, прибягва до натиск и ултиматуми за оттегляне на подкрепата си към правителството.

В четвъртък (7 юли) фронтът внесе в парламента законопроект за връщане на наборната военна служба. Инициативата е на ВМРО и с нея се предлагат промени в два закона – за отбраната и за резерва на въоръжените сили. Наборната служба ще трае шест месеца за 19-годишните младежи, като има и варианти за алтернативна гражданска служба за едногодишен срок. Предвижда се още военното обучение да е задължително в училище като част от учебния процес, а за онези, които не учат, да се организират задължителни курсове. Студентите пък ще се обучават от офицери от запаса. В мотивите на вносителите се изтъква, че законовото преминаване от наборна към професионална армия у нас е било извършено прибързано, без да е съобразено с геополитическата и военностратегическата обстановка. От ВМРО посочват, че измененията са и в контекста на влошените параметри на сигурност в цяла Европа, което изисквало бърза законодателна реакция.

Лидерът на воеводите Красимир Каракачанов обясни, че в момента армията ни има нужда от подсилване, за да отговори на новите предизвикателства. "И към днешна дата се оказа, че българската армия е доста далеч от това, което се желае за една модерна, професионална и боеспособна единица, която да изпълни своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост на Република България“, категоричен е той. Каракачанов сметна, че наборната служба излиза по-евтино на държавата, тъй като 400 лв. ще струва издръжката на месец на един наборник, докато един професионален войник "харчел" от бюджета по 1200 лева.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов добави, че връщането на казармата ще струва под 100 млн. лв. годишно и даде за сравнение, че само невнесеният ДДС от търговия с течни горива, по данни на финансовия министър Владислав Горанов, е 109 милиона. Симеонов напомни и за приходите от 2 млрд. повече в хазната от акцизи и данъци, с които се хвалят от изпълнителната власт. "Когато става въпрос за отбрана, би трябвало държавата да намери пари“, отсече патриотът.

Според депутата от ВМРО доц. Милен Михов социологически проучвания показали, че над 72% подкрепяли връщането на казармата. "Дълго време живеехме с илюзията, че колективната сигурност – членството в НАТО и ЕС – са достатъчна гаранция за нашата национална сигурност и че начините на водене на военна политика могат да бъдат свързани единствено и само с малка, професионална, добре подготвена и добре екипирана армия, от което сега имаме само първото – малка армия“, обоснова се народният представител. Той допълни, че в момента резервът на въоръжените сили е окомплектован едва на 21% и че кадровата армия също е неокомплектована. "В този смисъл в този формат Законът за резерва на практика не действа. Военната подготовка ще има първата последица – създаване и подготовка на хора, които могат да бъдат зачислени в резерва, и могат, в условията на криза или не дай Боже война, да бъдат подготвени за нуждите на въоръжените сили“, е позицията на Михов. За да я подкрепи, той изтъкна, че през 2015-а близо 1000 студенти са се явили за доброволно първоначално военно обучение през лятото, а е имало едва 300 бройки.

Каракачанов му даде едно рамо, припомняйки, че съседите ни Гърция и Турция имат наборна служба, а в Австрия обмислят да я увеличат от девет месеца на една година. Връщането  на казармата вече обсъждали в Литва. "Ние не сме по-умни от всички тях", възкликна заместник-председателят на парламента. И отново се позова на усложнената политическа обстановка в региона – в Турция се води гражданска война, а в Близкия изток войната не е спирала от 13 години.

Депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов изрази абсолютно несъгласие с идеята на ВМРО. "Ясно е, че за шест месеца няма как да подготвите войник, и второ, за това време няма как да сглобите бойните подразделения. Зад предложението по-скоро се крие опитът да се компенсира отсъствието на държавата в други области, да се покрие дефицит например от възпитание, образование, дисциплина, хигиенни навици, професия“, коментира той.

Заместник-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев сподели, че парламентарната група няма да подкрепи това предложение. "Такова беше времето, малко по-бурно, когато преминахме в професионална армия. Направихме го по-бързо, а трябваше малко по-бавно, но вече сме го направили, нещата са улегнали, всички са професионални войници в българската армия. Сега е необходимо да помислим за професионалните им заплати. Не само парламентарната група на ГЕРБ, но и здравата логика не може да го подкрепи и ние включително. Ако ми кажете откъде ще извадим пари или ако предложите да спрем някои от проектите и да дадем пари за наборна армия, е друг въпрос“, аргументира се Радев защо искането на патриотите е несъстоятелно.

В отговор на нежеланието на ГЕРБ да застане зад връщането на казармата Валери Симеонов се подсмихна и се закани: "Просто ще си поговорим много внимателно с ГЕРБ".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст