ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въпрос на Марешки пробива към пленарната зала

Веселин Марешки

Един от въпросите от всенародното допитване, инициирано от Веселин Марешки, запазва шансовете си да стигне до урните. "Депутатите най-накрая се осмелиха и решиха да оставят най-важното питане от референдума ни: Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите? Разбирам, че вече са го осмислили“, заяви пред "БАНКЕРЪ" бизнесменът, след като икономическата комисия в парламента допусна на 6 юли единствено тази точка от предложените.

В рамките на две седмици три други комисии в Народното събрание отхвърлиха на първо четене всички от питанията на Марешки. Първа "сложи прът" в колелата на неговото всенародно допитване Комисията по взаимодействие с неправителствения сектор и жалбите на гражданите. След това същото направи и правната, а накрая дойде ред и на здравната. Всъщност темата за горивата се промъкна в икономическата комисия благодарение на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той отново изказа тезата си, че на този пазар има проблем. Димитров е един от инициаторите на разследването на Комисията за защита на конкуренцията.

Марешки обясни, че ще поиска от парламентаристите да гласуват поименно точката, когато стигне до пленарната зала: "За да трябва всеки после да се обяснява в неговия избирателен район защо е гласувал срещу интересите на хората". Той се закани, че ако парламентът не допусне този въпрос заедно с президентския вот, ще го повдигне отново за парламентарните избори.

"Един референдум трябва да решава национални, принципни проблеми, по които има разделение в обществото“, отбеляза народният представител от Реформаторския блок Димитър Делчев, който е член на правната комисия. Според него в допитването на Марешки има въпроси, които решават частни бизнес проблеми. Има и питания, които могат да станат част от другия референдум – този на Слави Трифонов. Разбира се, фактът, че не е събрал необходимите подписи, за да задължи Народното събрание да го придвижи напред, също е натежал. Делчев е категоричен, че гласът на хората трябва да се чуе, но по наистина важна държавна тема. Самият той смята за такава административното териториално деление на България.

На противоположното мнение са в БСП. "Принципната ни позиция е, че ако бъдем за народовластие и за уважаване на волята на голяма част от гражданите, не можем с лека ръка да ги пренебрегваме. Затова трябва да допуснем този референдум. И нека народът реши“, каза червеният депутат Чавдар Георгиев, също член на правната комисия. По думите му няма нищо лошо във въпрос за регулация на цените на стоки за масова употреба като горивата. "При условие че има достатъчно данни за картел в тази област и на непазарни механизми, които действат в този сектор, мисля, че е редно Комисията за енергийно и водно регулиране да поеме и този пазар в общи рамки с цел да се стимулира конкурентността“, изтъкна юристът.

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ пък смята, че по същество един от въпросите на Марешки: "Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?“ съдържа подвеждаща информация. Според нея цените на лекарствата не се определят само от броя на аптеките. "Това е изключително сложен процес, който минава през няколко етапа, и убеждението, че премахване на ограничението за едно физическо лице ще доведе до намаление, е изключително подвеждащо“, е становището на Дариткова. Тя допълни, че основен аргумент за решението на комисията да отхвърли този въпрос е несъответствие с изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тоест събраните подписи били с около 2600 по-малко. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е за допитването. "Моето лично мнение е, че трябва да се пусне референдумът на Марешки, след като се пусна този на Слави Трифонов със сума ти идиотски въпроси. Не виждам защо да не мине и друга група идиотски въпроси, след като ще обръщаме политиката на панаир“, коментира патриотът в типичния си стил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст