ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Затворническо райе и за крадците на фирми

Министерство на правосъдието

До 10 години затвор за т.нар. кражба на фирма,  нови  санкции за хакерите,  криминализиране на злоупотребите на пазара на ценни книжа – това са само част от промените в Наказателния кодекс, които правосъдното министерство предложи миналата седмица.

Безспорно най-чаканата промяна в НК е свързана с кражбата на фирми. В момента това се води като едно "обикновено" документно престъпление, за което законът предвижда едва до две години затвор или глоба. Това наказание обаче никак не плаши престъпниците. Още по-малко дава усещане за справедливост на хората, чийто бизнес може да бъде в буквалния смисъл разсипан. Затова правосъдното министерство предлага да се обособи отделен престъпен състав за случаите, в които менте-документи се използват с цел да се придобие чуждо предприятие или част от него. Наказанията за този вид престъпление ще бъдат от 1 до 6 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи може да стигнат и до 10 години затвор. А отделно се предвижда и конфискация на имуществото на извършителя. Само че трябва да се знае, че всички тези нови мерки, дори ако бъдат приети от Народното събрание, ще важат занапред и няма да се прилагат за досега извършените престъпления.

Другото важно предложение за промяна в Наказателния кодекс е свързано с неправомерното усвояване на публични средства чрез измама. Според сега действащия чл. 248а от НК, ако едноличен търговец или лице, което "управлява и представлява" дружество, получи евросредства благодарение на неверни данни в подадената документация, той се наказва с до осем години затвор. Изискването виновният едновременно да представлява и да управлява фирмата обаче се оказа вратичка в закона, през която се измъкнаха десетки подсъдими – просто защото "обичайният механизъм на този тип деятелност включва използване на пълномощници, които не управляват съответното юридическо лице", констатират в правосъдното министерство. Точно заради това съюзът "и" се заменя с "или" – а това гарантира, че и пълномощниците занапред ще бъдат наказвани, ако прекрачат закона. Отделно от това се предлага да се налага санкция не само за злоупотреба с евросредства, но и когато става дума за пари от българския бюджет – когато те са дадени като дофинансиране по европейски проект.

Злоупотребите с пазарни инструменти също ще се наказват строго: например издаването или употребата на вътрешна информация за лична печалба. Манипулиране на пазара от работещ във финансовия сектор или в регулативен орган ще се наказва със затвор до четири години. "Пазарната злоупотреба вреди на целостта на финансовите пазари и разколебава доверието на обществеността. Действията, свързани със злоупотребата с вътрешна информация, нейното незаконно разкриване и манипулирането на пазара от лице, работещо във финансовия сектор или в надзорен или регулаторен орган, засягат в голяма степен целостта на пазара, стойността на финансовия инструмент и им причиняват значителни вреди", мотивират се експертите от министерството. И допълват, че размерът на предлаганите санкции е съобразен със специалната директива на ЕС, регулираща борбата със злоупотребите на финансовите пазари.

Предлага се и драстично увеличаване на наказанията за компютърните престъпления. За умишленото заразяване на чужд компютър с вирус сега законът предвижда само глоба. Правосъдното министерство обаче настоява и за наказание до три години лишаване от свобода. Затвор ще има и за неправомерен достъп до чужд компютър, стига деянието да представлява "немаловажен случай". Ако има намеса в данните или пък те бъдат унищожени – освен двете години затвор, ще се налага и глоба от 3000 до 5000 лв. – в зависимост от тежестта на последиците. А в особено тежки случаи или ако се посегне на обект от т.нар. критична инфраструктура на държавата, наказанието може да стигне и до осем години затвор и до 10 000 лв. глоба.

Предлага се промяна и в текстовете, с които се наказва пласирането на фалшиви пари в обращение. Придобиването, пускането им в употреба, държането и пренасянето през граница на подправени банкноти или на откровени ментета и досега беше престъпно, но вече ще се наказва и превозването им. А отделно ще бъде наказван и този, който приеме такива пари.

В момента тече общественото обсъждане на предложенията за промени в Наказателния кодекс, очаква се проектът да влезе в Народното събрание наесен – след лятната ваканция на депутатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст