БСП и АБВ с амбиция да громят ГЕРБ на президентския вот

нинова първанов

"С АБВ се обединихме около целта да променим модела на президентската институция наложена от ГЕРБ, спечелвайки изборите." Това каза пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя се срещна с лидера на азбукарите Георги Първанов в парламента, за да коментират евентуално общо явяване на президентските избори. Все още не е напълно ясно обаче дали двете партии ще са заедно на изборите. Зависело от номинациите.

Нинова разясни, че това е първият разговор с АБВ след проведеното допитване в столетницата. "Както знаете, волята на партията е да потърсим обединението в ляво за широка коалиция за явяване на президентските избори“, припомни социалистката.

По думите й днес двете партии са постигнали общо мнение и позиция по три въпроса. "Първо целта, която си поставяме е да променим модела на президентската институция, наложена от ГЕРБ, да променим съдържанието, което те внесеха в нея“, заяви Нинова и посочи, че средството за постигане на тази цел е спечелването на президентските избори.

Тя е категорична, че тръгват именно с такава воля. И обясни, че БСП оценява управлението на ГЕРБ на "Дондуков" 2 като политически провал.

"Във външната политика г-н Плевнелиев не изразяваше националния интерес и не го защитаваше адекватно“, посочи Нинова. Тя смята, че той е разделял нацията. И отбеляза,че никога не е наложил вето на закони, с които се отнемат конституционни права на гражданите.

Нинова каза, че с Първанов са се обединили около профила на държавния глава. Той трябва да е човек, който във външната политика да защитава националния интерес на България и да стъпва само и единствено на това, разясни тя.

"Във вътрешната политика да бъде обединител на нацията, стожер на държавността и заедно с другите власти да работи да се върнат държавността и конституционно заложените права на българските граждани – да има и социална чувствителност“, заяви Нинова. 

Лидерът на АБВ Георги Първанов на свой ред разкри, че със задоволство партията му е приела тази закъсняла с две години среща между двете формации. Той е доволен от допитването в столетницата, което показвало, че на азбукарите се гледало позитивно като партньори.

"Трябва да получим оставката на г-н Плевнелиев за цялостна дейност", заяви още лидерът на АБВ. И също поиска смяна на модела ГЕРБ в президентската институция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст