Дефлация от 0.1% през юни

Спад

Инфлацията за юни 2016 г. е минус 0.1%, показват данните на националната статистика. С натрупване от началото на годината, след нулевата дефлация за януари имаме дефлация от 1.1%. Това е петия месец поред в която имаме отрицателен индекс на потребителските цени.

Месечните изменения показват увеличение в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия, жилищното обзавеждане, водата електроенергия, газ и други горива, транспорта, които нарастват от 0.1% до 1.7%. На равнището от миналия месец остават здравеопазването и образованието, както и съобщенията. Намаления в цените се забелязват единствено при хранителните продукти и безалкохолните напитки с 1.1 процент.

В групите нехранителни продукти сериозни увеличения има при дизеловото гориво с 5.5%, както и при автомобилните бензини A95H и A98H съответно с 3.9 и 4.1 процента. 

Хармонизираният индекс на потребителските цени за юни отчита инфлация от 0.1%, като с натрупване от началото на годината имаме отново дефлация от 1.3 процента. Толкова е и дефлацията на годишна база.

Основна причина за увеличението на общия ХИПЦ, който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства на територията на страната (включително и чуждестранните), е увеличението на цените в групите "Транспорт" и "Ресторанти и хотели". Различният обхват на ИПЦ и ХИПЦ и съответно различната структура на потреблението са причина за различните стойности на двата индекса.

Статистиката отчита дефлация от 0.2% на цените на малката кошница за юни 2016 г., като с натрупване от началото на годината тя е вече 0.4 процент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст