ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергиен експерт: Решение за “Белене” най-рано след година

Антон Иванов енергиен експерт

За да бъде продадено от страна на България поръчаното за АЕЦ Белене руско оборудване на Иран, то интересите и на трите страни трябва да съвпадне. Нашето е ясно, но трябва и интересите на Руската страна да съвпаднат с тези на иран и като най-оптимистичен вариант да продадем изработеното оборудване за АЕЦ "Белене" и това в действителност да се случи е близките два-три месеца. Това заяви пред БНР енергийният експерт Антон Иванов.

Колкото и да са интензивни преговорите обаче, това няма как да се случи, защото е нужен един доста голям екип от хора и само на политическа плоскост, нещата няма как да се осъществят.

По-реалистичният вариант според него обаче е да се влезе в по-дълъг цикъл от преговори и уточнения. Извън оптимистичния сценарий експертът вижда и друг, при който се избягва натрупването на суми, а именно – споразумение с Русия, докато се търси интеграция за оборудването българската страна да не дължи допълнителни суми. Но някак си трябва да бъде убедена Русия, че нейния интерес за в бъдеще ще бъде запазен.

Запитан колко ще струва всичко това на българския потребител и откъде НЕК ще намери парите, експертът подчерта, че ще е доста тежко за НЕК да намери нови средства, но уточни че "За сега не вижда възможност тези разходи да бъдат прехвърлени пряко към потребителите на електрическа енергия у нас като граждани. Механизмът за остойностяване не е такъв. Най-разумно е това да стане на базата на някои от активите на НЕК, каквато е бизнеспрактиката".

Без експертна подложка политиката не е достатъчна. Когато става дума за ядрен проект трябва да се знае къде, какво, кога и с какви пари.

Трябва да се подготви добре процедурата за обявяване на интерес на инвеститор за развитие, за да бъде привлечен сериозен инвеститор, който да не се почувства измамен, категоричен бе Антон Иванов.

Един инвеститор може заинтересовано да гледа на българския случай, само ако му се предостави пълноценна и достоверна информация. Към септември трябва да са готови алтернативите, но при всички случаи решението ще продължи не по-малко от година.

Като междинен вариант, който експертът отказа да дискутира, е да бъдат заплатени тези 550 млн. евро на руснаците и въпросът с лихвите за забавяне да бъде прекратен, но Иванов напомни, че за организирането и намирането на средствата за Американските централи, ни е било също необходимо около година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст