Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са номинирани за президентските избори

Парламент Гроздан Караджов

Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от номинациите за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет на формацията, във Велико Търново.

Основните аргументи за номинациите са, че Трайков и Караджов са почтени и евроатлантически ориентирани хора, които са надпартийни кандидатури. Обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли, след което те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок, след това и на Изпълнителния съвет, който следва да ги утвърди.

Реформаторският блок още не е посочил своят кандидат. Всички партии от формацията обаче дават сигнали, че искат единен кандидат за президентските избори. Под въпрос е дали ще се стигне до общ претендент предвид натрупаните през последните месеци противоречия, а и не липсват нови условия на големите партньори ДБГ, ДСБ и СДС. 

ДСБ обяви, че няма да предложи кандидат за президент на Блока, ако общата дясна номинация не бъде утвърдена на съюзен конгрес на блока. При различна от тази процедура в партията на Радан Кънев смятат, че кандидат-президентската двойка на РБ трябва да бъде излъчена от Гражданския му съвет.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви, че кандидатът според партията й трябва да има политическия опит на президента Желю Желев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст