Правят „стена на срама” за частни съдебни изпълнители

събиране на взимания

Сайт и „стена на срама” за порочните практики от страна на частните съдебни изпълнители готвят от новосформираната Асоциация за защита на длъжника. Това обяви на пресконференция Николай Колев – Босия във връзка с учредяването на асоциацията. На „стената на срама” ще бъдат отбелязвани имената на всички частни съдебни изпълнители, незачитащи правата на длъжника, който често пъти е изправен пред съдебно изпълнение, без дори да е уведомен, сочи news.bg.

Председател на Асоциация за защита на длъжника е студентът 3-ти курс по право Станислав Малчев. Предвижда се освен на сайт, асоциацията да разчита и на адвокатска кантора, в която гражданите, потърпевши от практиките на частните съдебни изпълнители у нас, да могат да се жалват и да получат правна помощ.

От асоциацията се обявяват против беззаконието в закона и отправиха отворено писмо към министъра на правосъдието Екатерина Захариева във връзка с действието на чл. 418 от ГПК. В него изрично е записано, че частният съдебен изпълнител връща копие от заповедта за съдебно изпълнение в Районния съд, както и разписката, с която е удостоверил самото връчване.

Целта на Асоциацията за защита правата на длъжника е да бъде повишена информираността на гражданите. Освен това, инициаторите за създаването на асоциацията се готвят да инициират законодателни промени, които да уравновесят силното неравноправие между длъжник и кредитор. „Ние не се ограничаваме само с един тип измами, а с всички видове измами”, заяви Николай Колев.

Асоциацията вече е поискала изготвянето на сравнителен анализ с австрийския закон, използван за база при приемането на промените в Гражданско-процесуалния кодекс у нас. Според Колев е важно да се даде отговор на въпроса каква част от австрийския закон е побългарена и кого обслужва.

Адвокат Диньо Бозаджиев заяви, че в един момент се оказва, че всеки един от нас или е длъжник, или е потенциален длъжник, а лицата, вече попаднали в тази спирала, са изправени пред непредвидими последици и житейски трагедии. Той отбеляза още, че има разлики в таксите, начислявани от частните съдебни изпълнители и държавните такива. Бозаджиев допълни, че частното съдебно изпълнение се движи на „ръба на закона”, без да отчита, че изпълнява поверени му от държавата функции и двете страни са равнопоставени.

Частните съдебни изпълнители се оказват и силно финансово мотивирани заради начисляваните такси. Според адвокат Бозаджиев при приемането на промените в ГПК са били ангажирани лобистки интереси. Той бе категоричен, че практиката спрямо длъжниците от страна на частното съдебно изпълнение може да бъде окачествена като извършени директни престъпления.

Ивайло Илиев, който е потърпевш от подобни практики, заяви: „Вече шест години ме въртят на шиш”. Той коментира действията на конкретен частен съдебен изпълнител, който вече шест години нито насрочва описи, нито вдига възбраните върху имотите му, които са запорирани. Според него огромен брой от делата на ЧСИ са незаконно образувани и водени, тъй като често в Районния съд липсват съобщенията от частните съдебни изпълнители.

Ангел Славчев от инициативата Граждански контрол коментира, че приходите за 2014 г. от извършените от частните съдебни изпълнители дела са за 450 млн. лв., а те самите са 164 души.

Предвижда се Асоциацията за защита на длъжника да основе и своя фондация, с която да се финансират дейностите й в подкрепа на гражданите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст