DJIA последва S&P и удари нов исторически връх в нивото 18 371.95 пункта

фондова борса Ню Йорк

Основните борсови индекси в САЩ DJIA и S&P 500 удариха нови исторически върхове през днешната борсова сесия, отчитайки оптимизма на участниците на пазара за развитието на световната икономика. Оптимистичните корпоративни резултати от Alcoa доведоха до увеличаване на риск-апетита на спекулантите, допълвайки желанието за покупки на европейски акции, чийто цени растат за четвърти пореден ден, съобщиха от Ройтерс.

След достигането на вчерашния исторически връх, бенчмаркът S&P 500 днес удари нов такъв в нивото 2 155.50 пункта повишавайки се с нови 12.18 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones Industrial Average (DJIA) нарасна до 18 371.95 пункта елиминирайки предходния си исторически връх (18 312.39 пункта) от месец май 2015 г. Добро повишение отчете и Nasdaq Composite, който с днешния си ръст заличи близо годишния си спад.

Увеличаването на перспективите за глобален икономически растеж бе подсилен от по-малкия от очаквания спад на печалбата на Alcoa за второто тримесечие на 2016 г. доведоха до повишен апетит към покупки на акциите на производителя на алуминий  и ръст в цената с повече от 5% през днешната търговска сесия.

Според анализатори, пазарът все още се движи по инерция на база по-добрите от очакванията данни за новите работни места в САЩ за юни, резултатите от частичните избори в Япония и ниските нива на лихвите по държавните облигации.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст