Първи тв дебати за шеф на ООН

оон дебати

Десетима кандидати за поста генерален секретар на ООН участваха снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия "Ал Джазира", съобщи ТАСС.

В продължение на два часа и половина претендентите изложиха приоритетите си, в случай че бъдат избрани, и отговаряха на въпроси за реформирането на ООН, намирането на изход от конфликтите и други актуални проблеми.

Дебатите преминаха в два кръга. В първия участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора и бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич. След кратко прекъсване на трибуната се качиха генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

Присъстващите в залата задаваха към кандидатите въпроси от различни области като лидерството, промените в климата, Международния трибунал, войната в Сирия и последния изблик на насилие в Южен Судан.

Съветът за сигурност започва от следващата седмица неофициално тайно гласуване, за да препоръча на Общото събрание кандидат за поста генерален секретар. Резултатите от обсъжданията обаче няма да бъдат оповестени публично.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст