Франция удължи извънредното положение с 6 месеца

франция сигурност

Националното събрание – долната камара на френския парламент – одобри удължаването на извънредното положение в страната с 6 месеца, предадоха световните агенции.

Първоначално се очакваше депутатите да гласуват само за удължаване с 3 месеца. По-късно днес законопроектът за удължаването с 6 месеца ще бъде дебатиран и в Сената.
Преди гласуването френският премиер Манюел Валс каза, че Франция трябва да очаква още атентати и че още невинни ще бъдат убити, предаде Франс прес.

Въпреки че тези думи са трудни за изричане, мой дълг е да го направя. Ще има още атентати и още убити невинни. Ние не трябва да се свикваме с това. Ние никога не трябва да свикваме с това. Ние трябва да се научим да живеем с тази заплаха. Да живеем с нея и да се борим с нея, каза Валс.

В речта си пред депутатите Валс каза, че предполагаемият джихадист Реда Крике, арестуван близо до Париж през март, със сигурност е имал намерение да извърши нападение по време на европейския шампионат по футбол, организиран във Франция.

От 2012 г. бяха осуетени 16 атентата. През март 2016 г. в Аржьонтьой беше задържано лице, притежаващо истински арсенал и много мощни експлозиви и което вероятно е взело на прицел Евро 2016 г., каза пред депутатите Валс.

Валс съобщи, че над 2000 французи в една или друга степен са свързани с ислямистки организации, в това число в Сирия и Ирак.

Извънредното положение във Франция беше въведено след нападенията в Париж от ноември 2015 г. То се удължава за четвърти път.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст