Убиецът от Мюнхен бил въоръжен с 300 патрона

Хубертус Андре

Нападателят, разстрелял 9 души в Мюнхен, е бил въоръжен с Glock-17 и е носил около 300 патрона. Той е нямал лиценз за притежание на оръжието. Освен това няма доказателства, че е свързан с "Ислямска държава”. Това заяви шефът на полицията в Мюнхен Хубертус Андре на специална пресконференция около 20 часа след нападението, цитиран от световни агенции.

По думите му стрелецът е действал сам и няма индикации да е бил подпомогнат от съучастници. Андре уточни, че той не е бежанец.

Нападателят е на 18-годишна възраст и е роден в Мюнхен. Стаята му беше претърсена и не беше открито нищо, което да го свързва с „Ислямска държава”, добави шефът на полицията. Обаче на конференцията беше съобщено, че в дома му са открити документи и книги, свързани с масова стрелба, включително “Rampage in Head: Why Students Kill”. Убиецът е бил обсебен от масови убийства, стана ясно още. Властите твърдят, че изглежда няма никакви политически мотиви зад престъплението.

Според "Билд" пък атаката е с мотив "отмъщение". Изданието съобщава и името му – Али Давид Сонболи, определяйки го за "германо-иранец"..

Иззети са компютри от дома на извършителя.

Андре поясни, че 10 са загиналите, включително нападателят, 27 са ранените, включително 10, които са в тежко състояние. По-рано беше съобщено, че нападателят е убил 9 души и след това се е самоубил. Стрелецът се самоубил с куршум в главата, така че се разглежда като самоубийство, поясниха на пресконференцията.  Всички жертви живеят в района на нападението, няма туристи сред тях. Жертвите са на възраст между 13 и 45 години, включително три жени и шестима мъже, сред които и трима косовари.

Баварската медия Bayerische Rundfunk информира, че сред загиналите има две момичета и шест момчета на възраст между 14 и 21 години. 45-годишна жена също е сред жертвите. 16 души са хоспитализирани, двама са с тежки наранявания. Сред загиналите има трима от Косово.

Началникът на полицията разкри още, че силите на реда са стреляли по извършителя, но не са го оцелели.

Похитителят, по думите на шефа на полицията, е получил психиатрична помощпреди атаката, няма криминално досие и е неизвестен на полицията. Властите разследват дали нападателят е бил под влиянието на алкохол или медикаменти/наркотици. Той е страдал депресия и е бил "объркан". 

Андре каза още, че 4 310 сигнала са подадени на полицията от началото на атаката към 18 часа местно време до полунощ.

Родителите на стрелеца не са в състояние да се обърнат към обществеността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст