ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мюнхенският стрелец е планирал атаката 1 година

Али Давид Сонболи

Нападателят от Мюнхен, който уби 9 души при стрелба в германския град, е планирал атаката в продължение на една година. Това заявиха от следствието в Бавария, позовавайки се на материали, иззети от дома на извършителя, съобщава Ройтерс.

Според германски медии отговорен за нападението е Али Давид Сонболи. Той е използвал пистолет Глок-17, закупен от интернет.  

По-рано „Зюддойче цайтунг”, като се позова на следствието, информира, че пистолетът е бил театрален реквизит, който е бил преоборудван и направен отново да стреля. Пистолетът е закупен от Словакия.

Главният следовател Роберт Хаймбергер разкри, че нападателят е посетил училище в германския град Виненден във връзка с извършена стрелба преди няколко години. Той е направил снимки на мястото. През 2009 година в това училище младеж в състояние на амок откри стрелба и уби 15 души преди да посегне на живота си.

Хаймбергер добави, че стрелецът най-вероятно е закупил оръжието незаконно на „черния пазар” в интернет, а също така е играел много видеоигри като "Counter-Strike: Source."

Вчера властите разкриха, че извършителят е роден в Мюнхен, но има и ирански паспорт. Той е получавал психиатрична грижа заради депресия. Според „Дойче веле” Сонболи е вземал лекарства за тревожно разстройство. 2 месеца е бил на стационарно лечение в психиатрия през 2015 г.

Говорител на полицията обяви, че все още нямат доказателства да има някакви политически мотиви, както и дали жертвите са свързани с извършителя. От прокуратурата уточниха, че жертвите не са съученици на стрелеца.

ZDF съобщава, позовавайки се на баварски официални лица, че 18-годишният е написал манифест, който все още не е проверен детайлно от властите.

18-годишният стреля безразборно по хора в заведение за бързо хранене на McDonalds в мол Olympia в Мюнхен. Той уби 9 души.

Седем от убитите са деца (14-19 години). Трима от загиналите са от Косово, трима от Турция и един от Гърция. 35 души са ранени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст