ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протест пред МЗ срещу системата с пръстовия отпечатък

Електронен пръстов отпечатък

Протест пред Министерството на здравеопазването (МЗ) ще се проведе днес от 12 часа. Причината е във въвеждането на системата за влизане в болница само с пръстов отпечатък. Граждани ще поискат оставката на министър Москов. Протестът се организира в социалната мрежа Facebook.

"Искаме незабавната оставка на министър Москов заради това, че принуждава хората, които я финансират здравната система, да могат да я ползват само срещу пръстови отпечатъци, като престъпници!", пише в призивът на организаторите на протеста.

Организаторите декларират, че "Протестът е граждански и надпартиен, всякакви партийни лозунги и опити за политизиране няма да бъдат толерирани", се казва на страницата на събитието.

Срещу въвеждането на т.нар. "пръстов идентификатор" вече се е обявил Българският лекарски съюз. Според неговия председател д- р Венцислав Грозев, това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите.

От друга страна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е категоричен, че системата е в интерес на пациентите. Според него пациентът за първи път става контрольор на това, което се случва в НЗОК. "Аз съм убеден, че това е в полза на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Не е в полза на онези, които мошеничестват."

Самата идея за идентифициране чрез пръстови отпечатъци на входовете на болниците предизвика широко неодобрение заради опасенията, че ще се използват лични данни без необходимата защита. В защита министърът многократно обясняваше, че става въпрос за биометрични данни и няма да се ползва и пази образът на отпечатъка, а чрез него ще се генерира код за системата на здравната каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст