ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Г-20 пое ангажимент за повишаване на глобалния икономически растеж

Г-20 Китай

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 са поели ангажимент  да удвоят своите усилия и да използват всички налични инструменти на провежданите от тях политики, за да стимулират икономическия растеж. Това става ясно от проведената през уикенда в Китай среща на 20-те най-развити икономики.

Министрите са се обединили около идеята за подобряване на данъчната политика в световен мащаб, призовавайки за съгласуване на отделните данъчни системи и за засилен обмен на информация, за да бъдат спрени практиките на агресивна оптимизация на мултинационалните компании, като по този начин се предложи стабилност на инвеститорите, предадоха световните агенции.

В комюникето на финансовите министри се посочва, че страните от групата очакват да видят Великобритания като близък партньор на ЕС. Делегациите на Великобритания и ЕС се съгласиха с необходимостта за намаляване на глобалната несигурност в резултат на "Брексит", като единствените им различия са били относно времето, когато това може да стане факт. И докато членовете на ЕС призоваха Лондон да не "губи време" за решаването на проблема, британският финансов министър Филип Хамънд е заявил, че страната му ще изчака с официалното уведомление на Брюксел относно излизането на страната от Съюза, докато тя не бъде напълно подготвена за сложните преговори по отделянето. Хамънд добави, че Английската централна банка ще използва времето до отделянето, за да приложи всичките необходими парични инструменти, за да стабилизира финансовите пазари.

На фона на настоящата валутна нестабилност, финансовите министри от Г-20 са потвърдили ангажимента си да избягват използването на валутните курсове, за да получат конкурентно предимство и да осъществяват тясно сътрудничество относно политиките им за обменните курсове.

Финансовите министри определиха излишъка в производствения капацитет като заплаха за световната икономика, намеквайки на Китай да намали свъхпроизводството на стомана и други продукти, които подкопават индустриите зад граница и инфлационните цели в целия свят.

От Г-20 посочиха, че субсидиите и другите видове подкрепи от страна на правителствата или от спонсорираните от правителствата институции могат да причинят изкривявания на пазара и да допринесат за проблема с глобалния излишен капацитет, който изисква вниманието на страните от групата. В плановете на страните членки влиза и преминаването на "отворена и гъвкава финансова система" за елиминирането на турбуленциите на финансовите пазари, в критични моменти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст