ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна делото за убийството на Борис Немцов

борис немцов

В Москва започнаха предварителните слушания по делото за убийството на опозиционера Борис Немцов, който беше застрелян миналата година, съобщи телевизионният канал "Россия 24".

Заподозрени за убийството са петима чеченци, които ако бъдат признати за виновни ще получат доживотни присъди. Всички обвиняеми отричат каквато и да е съпричастност към престъплението.

Немцов бе убит на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва с четири изстрела. На 8 март ръководителят на Федералното бюро за сигурност Александър Бортников съобщи, че за убийството са задържани петима мъже – Анзор Губашев, Хамзат Бахаев, Тамерлан Ескерханов, Шагит Губашев и Заур Дадаев. Близки до следствието твърдяха, че убийството на опозиционера няма поръчители, а престъплението е планирано и извършено единствено от двамата бивши войници от чеченския спецбатальон „Север“ Заур Дадаев и Бислан Шаванов. Според самопризнанията на единия от мъжете, покушението било извършено заради многократни изявления на Немцов срещу мюсюлманите и тяхната религия. 

Според разследващите служител на чеченските служби за сигурност, посочен като Руслан Мухадинов, се е свързал през септември 2014 г. с останалите извършители и им е предложил 15 млн. рубли (235 000 долара) за убийството. Мухадинов е напуснал Русия и се укрива в чужбина.

Близките на Немцов, който бе сред най-сериозните критици на президента Владимир Путин, твърдят, че следите на покушението водят към Кремъл. 

Дъщерята на Борис Немцов заяви през март миналата година, че Путин е политически отговорен за смъртта на баща ѝ.  Жана Немцова напомни, че баща ѝ не е имал други противници.  „След смъртта му опозицията е обезглавена и всички са уплашени“, обясни тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст