ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Омбудсманът излезе с предложения за защита на енергийно бедните

Парламент Мая Манолова омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова предложи пакет от мерки за защита на енергийно бедните в страната. Тя изрази мнение, че държавата трябва да предоставя ваучери, с които енергийно бедните да закупуват уреди с по-ниско потребление на ток.

Манолова предложи търговците на енергия и неправителствени организации да подпишат меморандум за защита на енергийно бедните, в който да бъдат ясно дефинирани критериите за енергийна бедност.

Омбудсманът пожела и да се въведе опрощаване на лихвите при закъснели плащания.

Тя сподели, че в меморандума трябва да бъдат включени възможности като гъвкави схеми за разсрочване на задължения, отразяващи финансовите възможности на потребителите;

Манолова подчерта, че проверките от енергийните предприятия в сгради трябва да са безплатни. Тя се обяви и за създаване на нормативни предпоставки за колективна смяна на доставчика на енергия при по-атрактивни тарифи.

Омбудсманът уточни, че пакетът от мерки в помощ на енергийно бедните включва възрастните и самотни хора над 70 години с доходи единствено от пенсия, хората с над 90 на сто намалена трудоспособност, както и семействата на деца с увреждания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст