ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Национален съвет по храните ще контролира предлагането

храни

Кабинетът реши на днешното си заседание да бъде създаден Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, в който са включени представители на всички заинтересовани страни.

Новата структура ще координира държавната политика в сектор храни. Също така се предвижда въвеждане на процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, както и условията за въвеждане в Европейския съюз и износ на храни.

В новия закон се регламентират общите и специфични изисквания към храните, които се пускат на пазара и изискванията към бизнес операторите от хранителния сектор. Вече ще бъдат ясни условията и редът за извършване на дейности по хранително банкиране и дарения с храни, регистрацията на транспортните средства за превоз на храни от неживотински произход.

Практиката на контролиращия орган в момента показва, че размерът на налаганите санкции върху производителите и търговците на храни не е достатъчен поради степента на опасност, която се създава при извършване на съответното нарушение. С тази цел се предвижда повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството по безопасност на храните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст