ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВКС потвърди решение на Апелативен съд- Бургас за изменение на присъди на двама мъже, държали цигари без бандерол за 817 000 лв.

вкс

ВКС потвърди решение на Апелативен съд- Бургас за изменение на присъди на двама мъже, държали цигари без бандерол за 817 000 лв., съобщават от пресцентъра на  Апелативен съд- Бургас.

Присъди от три години лишаване от свобода, отложени за изпитателен срок от пет години ще изтърпят Иван Иванов и Милчо Вълев, държали цигари без бандерол. Наказанието е наложено от ОС–Сливен, а Апелативен съд-Бургас e изменил частично присъдата. Решението на Бургаски апелативен съд е потвърдено от ВКС. През 2012 г. Иванов, който работил като агроном, и Вълев, по това време управител на фирма, занимавал се към същия момент с търговия с автомобилни гуми, решили да организират доставянето и продажбата на цигари без бандерол. За целта се снабдили с два автомобила и постепенно наели две помещения в индустриалната зона на Сливен, където да съхраняват цигарите.

Схемата била разбита след наблюдение и проведена акция на полицията и ТЗ БОП в Сливен през октомври 2012 година. Съдът е признал Иван Иванов и Милчо Вълев за виновни в това, че на 23.10.2012 г., в гр. Сливен, в съизвършителство, държали акцизни стоки без бандерол – общо 109 000 броя кутии с цигари, всички на обща стойност 817 500 лв. Според данните от съдебно-оценителската експертиза дължимият акциз на тютюневите изделия, предмет на експертизата, възлиза на 408 205,00 лв.

Случаят е немаловажен и деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително и предмета на престъплението е в големи размери, поради което и на основание чл. 234, ал. 2, т. 2 и т. 3, вр. с ал. 1 от НК съдът е осъдил всеки от тях на по три години лишаване от свобода. Изпълнението на наказанието е отложено за изпитателен срок от пет години. Иван Иванов е признат за виновен и в това, че на същата дата в Сливен, държал имущество – парични средства в размер на 26 530 лв. лева и на 1 000 евро, за което знаел към момента на получаването му, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление. Мъжът е наказан и с глоба в размер на 20 000 лева. В полза на държавата са отнети цигарите на обща стойност 817 500 лв., както и паричните средства за горницата над 15 000 лв. и 1000 евро. Обвинението за 11 530 лв. и 1000 евро, като собствени на подсъдимия Иванов, не е доказано по несъмнен начин, смятат магистратите от Апелативен съд – Бургас и е постановено парите да се върнат на собствениците – „А” АД – гр.Сливен и на свидетеля М. М.

При извършената касационна проверка не са установени нарушения и най-висшата съдебна инстанция е оставила в сила решението на Апелативен съд- Бургас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст