Министър Захариева: Справедливият съдебен процес зависи от хората в системата

Екатерина Захариева

Магистратите вече няма да имат никакви оправдания за вмешателство в работата им, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. „Приетите вчера промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) дават всички гаранции за независимост, но въпросът е и в манталитета на съдии прокурори и следователи“, допълни Захариева.

Правосъдният министър благодари на народните представители, че са удължили работното си време, за да приемат преди лятната ваканция тези толкова важни разпоредби за съдебната система. „Колкото по-бързо се приеме законът, толкова по-бързо ще започне неговото прилагане. Справедливият процес зависи от хората в системата. Именно това уреждат промените в ЗСВ – в системата да влизат най-добрите и най-почтените. Важно е и кариерното развитие, атестирането, проверките за почтеност и имуществено състояние на магистратите“, коментира министър Захариева.

По думите й един от най-големите проблеми в момента са встъпителните конкурси за съдии, прокурори и следователи. Магистратите ще имат задължение и да декларират всички членства в персонифицирани и неперсонифицирани организации, включително тези с нестопанска цел, като например професионални съюзи, уточни още Захариева.

Попитана, дали новите текстове ще гарантират спирането на скандали  за съмнителни контакти в съдебната система, Захариева отговори, че една от най-големите гаранции за това е съдийското самоуправление. „Съдиите ще могат да номинират най-почтените си колеги за председатели на съдилища, да изслушват номинираните за председатели и заместник-председатели, да дават аргументирани становища. Новите правомощия на Инспектората към ВСС също са гаранция за това. Например проверката за действия, които накърняват престижа и независимостта на съдебната власт“, допълни тя.

Министърът на правосъдието коментира още, че промените в текстовете, отнасящи се до прокуратурата, са съществени. Засилва се отговорността на всеки един прокурор и неговата независимост да взима решения по съответния казус.

Екатерина Захариева изказа несъгласие с коментарите на определени политици, че изслушването в парламента на председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, както и на главния прокурор по инициатива на народните представители е намеса в съдебната власт.

На въпрос, какво би попитала тя главния прокурор, Захариева заяви, че би дискутирала с него мерките за справяне с корупцията по високите етажи на властта. „Всъщност този разговор го водим вече и имаме воля и план за справяне с проблема“.

Според министър Захариева разследващите и МВР се справят добре с организираната престъпност.

В заключение тя каза, че измененията и допълненията в ЗСВ влиза в сила от деня на обнародването им, с изключение на текстовете за електронното правосъдие. Те ще влязат в сила 3 г. след обнародването. „Дотогава се надявам Министерството на правосъдието и ВСС, с които сме партньори, да изградим системата за електронно правосъдие. Това е важно за прозрачността и отчетността и е допълнителна гаранция срещу корупционни натиск“, допълни Захариева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст