По-ниски такси за международните преводи у нас

Промените

Литовска компания притиска надолу цените на банковите услуги, като предлага у нас международни парични преводи в пъти по-евтино от трезорите. Става въпрос за платформата за международни транзакции “Paysera”, която отскоро работи и у нас.

Цента на алтернативната услуга е фиксирана за територията на Европейския съюз на 0.15 евро, а за преводи в трети страни и Великобритания цената е 3.25 евро, обясни изпълнителният директор на компанията Мартин Богданов. За сравнение минималната цена за подобно разплащане чрез банка е 22 евро, плюс още 9 евро за SWIFT съобщение. По данни на БНБ банковата система печели от международни преводи в чужбина около 84,7млн. лева

От “Paysera” не налагат и такси за откриване и поддръжка на сметка или за уеб банкирането.

Освен ниска цена платформата осигурява и бързина на трансферите. Операциите се случват за ден, като от ръководството на компанията обясниха, че те най-често отнемат 2-3 часа. Докато чрез SWIFT на територията на ЕС преводите отнемат 2 дни.

Статистиката за 2015-та година сочи, че страната ни се нарежда на предпоследно място от страните в ЕС по използване на дигитални методи за плащане. На последно място се оказва Румъния. Същевременно ръстът на търсенето на услугата спрямо предходната година е 25 процента. Позицията в класацията на България се дължи основно на подозренията относно сигурността на онлайн банкирането. Но от “Paysera“ са категорични, че това не бива да тревожи клиентите им.

„Системата е също толкова сигурна, колкото една банка, защото се регулира от същия централен орган, който надзирава и банките и по същото законодателство“, обясни Филип Мутафис, съдружник в “Paysera”. Дейността на компанията се регулира от Литовската центална банка, а БНБ е лицензирала дружеството за електронни пари у нас.

Дали компанията не е твърде иновативна за българския пазар е твърде рано да се каже тъй като клиентите й у нас до момента са само 40 компании и 100 физически лица.

Александра Ангелова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст