Създават полигон на НАТО в Латвия

Скрунда град Латвия

Полигон на НАТО искат да създадат на мястото на изоставения латвийски град Скрунда*, в който по време на Съветския съюз се е помещавал радиотехнически център и и военен лагер. Решението за прехвърляне на "територията" във владение на Министерството на отбраната на Латвия бе гласувано единодушно днес от местния Окръжен съвет, предадоха от ТАСС.

Както беше отбелязано от кмета на Скрунда Лорета Робежниеце, плюсовете на такова решение са много. "За нас това е възможност да се почисти изоставеният парцел от 42 хектара и да инвестираме в него", каза тя в интервю за латвийската телевизия. "Първото предимство е, че ние искаме да сложим това място в ред. На второ място – добавената стойност за целия регион от факта, че в региона ще има някакъв вид дейност. Това означава, че местните предприемачи ще могат да се възползват от идването на военните на това място", добави кметът.

Военният град Скрунда-1 е построен през 60-те години на миналия век и е бил самостоятелна радиокомуникационна система за предупреждение на опасност от ракетна атака. През 1994 г., между Латвия и Русия е подписано споразумение за изтеглянето на руските войски от него. До края на 1990 г., работещите на мястото два локатора са били демонтирани, а още един, който е бил недостроен е бил взривен. Оттогава градът пустее.

През цялото това време местната власт се е опитвала да намери купувач на намиращия се на около 130 км от Рига обект, където на площ от около 42 хектара е имало десет 5-етажни жилищни сгради, както и десетки офиси. През 2009 г. градът е бил предложен на търг с начална цена от 150 хиляди лата (около 220 хиляди евро), но обектът така и не е бил продаден. Преди повече от година общинската администрация на Скрунда е придобила бившия военен завод за 12 хиляди евро.

Министерството на отбраната на Латвия планира да се построи на територията на града полигон на НАТО, на което ще се извършват тактически учения в градска среда. Както по-рано е отбелязал министърът на отбраната Раймондс Бергманис, изоставеният съветски военен град е уникален обект. "На полигона могат тренират много и различни видове войски. Строителството на новия полигон няма да бъде много скъпо и няма да бъде необходимо инвестирането на много пари." подчерта Бергманис.

* Скрунда е град в западна Латвия, намиращ се в историческата област Курземе и се намира в административен район Кулдига.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст