Американската икономика отчете слаб ръст през второто тримесечие

САЩ растеж

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ отбеляза слаб ръст от 1.2%, въпреки икономическите прогнози за повишение от 2.5% за второто тримесечие на 2016 година.

Данните повишават риска пред икономическите перспективи в момент, в който Федералният резерв (ФЕД) се надява на устойчиво подобрение, така че да повиши постепенно лихвените проценти, коментираха експертите от Bloomberg. 

Компаниите понижават инвестициите и агресивно намаляват складовата наличност заради слабите глобални пазари, повишената несигурност и продължаващите ефекти от слабия долар като понижението на складовата наличност възлиза на 8.1 млрд. долара, отчита ФЕД по предварителни данни.

Частните фиксирани инвестиции, които включват жилищни и бизнес разходи, се понижават с 3.2 на сто.

Потреблението на домакинствата расте с 4.2%, докато корпоративните разходи за оборудване, структури (строеж на фабрики, магазини, петролни платформи и др.) и интелектуална собственост се понижават с 2.2 на сто.

Жилищните инвестиции също отчитат спад от 6.1% като това е най-големият спад от 2010 година насам. Понижение се наблюдава и при правителствените разходи – с 0.9 процента.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст