Ангелкова: Отчитаме най-силното полугодие за чуждестранни туристи от последните 10 години

хотел

През 2016 г. отчитаме най-силното полугодие за българския туризъм за последните 10 години, по отношение броя чуждестранни туристи, които са посетили страната. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. От данните, които изнесе министърът стана ясно, че за периода януари – юни 2016 г., сме посрещнали над 3 млн. и 100 хил. чуждестранни граждани. В сравнение със същия период през което и да е полугодие от последното десетилетие, ръстът варира от 18% (през 2014 г). до повече от 60% (през 2007 г.).

"Много добре започва летният сезон като за юни отчитаме увеличение от 28% и сериозни ръстове на редица генериращи за нас туристически пазари", каза Ангелкова. Сред тях попадат Румъния (44%), Германия (62%), Русия (18%), Украйна (22%), Великобритания (18%), Полша (177%), Чехия (92%), Израел (41%), Франция (38%), Унгария (49%), Австрия (76%) и др. 

От министерството на туризма (МТ) се надяват тази тенденция да се запази и лятото също да потвърди ръста за полугодието.

От министерството показаха новия модул, който от днес е достъпен на интернет-страницата на Министерството на туризма и през който всеки турист може да провери цените на плажните принадлежности на българските плажове. 

Ангелкова обясни, че "На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да подават информация в министерството за стойността, на която предлагат плажните принадлежности и е възможно да има разминавания в цените на място. С промените в закона и с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, обаче ние въвеждаме изискване за базисни цени на плажните принадлежности, още на етап кандидатстване и ще следим за тяхното спазване“. По думите й благодарение на това значително ще бъде намалена цената за чадър и шезлонг на плажа.

Към този момент модулът съдържа информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия, като за тях потребителят може да види името на плажа и съответната цена на 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг. Продължава работата по него, като на картата ще бъдат нанесени и останалите плажове. Амбицията на Министерството на туризма е модулът да бъде награден като се сложат снимки на ивиците, допълнителна информация за услугите на тях и др. Предстои и разработването на английска версия, за да могат и чужденците да се ориентират кой плаж да изберат.  За приложението е използвана реална карта и по този начин приложението се оказва полезно не само, за да могат туристите да се ориентират за цените, но и за плажовете в близост до тяхното местоположение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст