Избираме президент на 6 ноември

избори

Без дебати депутатите насрочиха изборите за президент и вицепрезидент на 6-ти ноември 2016 г. Проекторешението бе внесено от парламентарната група на ГЕРБ и депутатите от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака", БДЦ и АБВ.

Решението бе  подкрепено със 133 гласа „за”, 14 – „против” и 8 – „въздържал се” от общо гласували 155 народни представители.

Народните избраници обсъдиха общо три законопроекта. Останалите два бяха на ДПС и БСП с предложения за провеждане на изборите съответно на 30 октомври – ДПС и на 23 октомври – според БСП.

Проекторешенията им бяха отхвърлени от мнозинството. Единствен, който се изказа, за да защити предложението на БСП лява България бе депутатът Жельо Бойчев. Той изтъкна пред депутатите, че без дебат не е най-добрият начин да мине тази дискусия. „Направихме предложение за 23 октомври водени от това, че в края на годината трябва да се приеме най-важният закон – този за Бюджет 2017 г.”, коментира той.

По думите му съвпадането на президентската кампания с тази процедура ще лиши  парламента от възможността да бъде проведена една съдържателна дискусия по бюджета.

Според него не на последно място 23 октомври е дата, която отговаря на очакванията на българското общество, на което Цецка Цачева отговори, чекойто и да бъде избран ще встъпи в длъжност на 22 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст