Подготвят ремонт на Закона за вероизповеданията

камери джамия

Широка обществена дискусия за необходимите промени в Закона за вероизповеданията ще организира ГЕРБ. Това съобщи за "БАНКЕРЪ" заместник-председателят на парламентарната група на партията и председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев. На кръглата маса в Народното събрание през септември ще бъдат поканени представители на всички религиозни общности, както и министерствата и институциите, които имат отношение по темата. 

Повод за тези дебати са внесените от Патриотичния фронт промени в норматива. Ден преди това беше проведена дискусия в Народното събрание "Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България", организирана от ВМРО. Освен народни представители в нея участваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бившият главен мюфтия Недим Генджев и евродепутатът Ангел Джамбазки. Главният прокурор тогава заяви, че би определил като невярно твърдението, че у нас няма почва и наченки на радикален ислям. Фактът, че има два съдебни процеса (б .а. – единият висящ пред Окръжния съд в Пазарджик, другият започнал и приключил също там) не значи, че нещата са овладени, каза Цацаров.

В текстовете на Патриотите се предвижда забрана на чуждестранни граждани да влизат в ръководните органи на вероизповеданията и задължителното полагане на изпит от религиозни лица, които са завършили своето религиозно образование извън територията на нашата страна. Освен това се предлага всички вероизповедания да бъдат задължени да извършват своите религиозни служби, обреди, проповеди, изявления и всичко друго на български език. Настоява се също съответните религиозни книги да бъдат преведени в рамките на една година, а пред всеки храм да се вее българският флаг. Както и да се забранят даренията от чуждестранни институции и политически партии, анонимните дарения от чуждестранни правителства и вероизповедания.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов обясни за "БАНКЕРЪ", че е необходимо да се ограничи влиянието на специфични религиозни общности в България, позовавайки се на данните, които бившият главен мюфтия Недим Генджев  е предал на шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Става дума за списък с имената на 90 турски имами у нас на заплата към турската дирекция по вероизповеданията, или т. нар. Дианет.

"Защото храмовете не са конспиративни квартири, трябва всеки да може да влезе и да разбере какво се проповядва там", отбеляза Каракачанов. Според него моментът е назрял и това е третата стъпка на Патриотичния фронт след внасянето на Закона за забрана на бурките и промените в Наказателния кодекс за дефиницията и наказанията за радикален ислям.

Красимир Велчев обаче не смята, че всички текстове на Патриотите ще могат да минат в първоначалния им вид – например предложението всички религиозни служби да се водят на български език. Нито че е възможно да се въведе изискването да се обявява дарителят. "Кого ще сложим да брои например касичката пред "Св. Александър Невски", пита той. Но е категоричен, че трябва да има пълен отчет за средствата, изразходвани от бюджета за различните вероизповедания.

Подкрепа за промените Патриотичният фронт ще получи от БСП. Депутатът от левицата и заместник-председател на комисията по вероизповеданията Васил Антонов определи инициативата им като добра. Антонов припомни, че социалистите са внесли преди четири месеца проект за изменение на Закона за вероизповеданията, който също цели да доведе до подобряване на националната сигурност. "Този закон е приет през 2002 г. и е показал, че се налага да се преодолеят някои празноти в него. Фактът, че има около 150 регистрирани вероизповедания, а на един адрес имаме седем, показва, че нещо не е съвсем наред", допълни той. По думите му след като едно вероизповедание бъде регистрирано, то започва да води собствен живот. И никой не може да констатира дали излиза от рамките на предмета си на действие. 

От БСП също настояват службите да се водят на български език, да се направят стъпки духовните лица да завършват религиозното си образование в България, както и да има прозрачност за приходите и разходите на вероизповеданията. Антонов подчерта, че вече има четири законопроекта за промени на този норматив – на БСП, на Патриотите, на депутата Георги Кадиев и на "Атака".

Одобрение на някои от текстовете на Патриотичния фронт заявиха и от Реформаторския блок. "Когато духовни лица се обучават в държави, където се изповядва различен тип ислям като Йемен, Саудитска Арабия, те идват у нас и започват да разпространяват религията си без санкцията на държавата. Говорят на различен език и само хората в храма разбират какво се проповядва. Това може да се окаже проблем в бъдещето", е становището на народния представител от ДБГ Димитър Делчев. Той е убеден в необходимостта да се приеме законодателство, което внимателно да регламентира как се проповядват религиите, без да се прави разлика между тях: "В противен случай рискуваме българските мюсюлмани и представители на други етноси, с които живеем толкова години в условия на толерантност и добросъседство, да бъдат уловени в клопката на радикални течения". 

Сериозен отпор обаче ще дадат от ДПС. Депутатът от движението и заместник-председател на комисията по вероизповеданията Тунчер Кърджалиев заяви, че промените са противоконституционни. "Това е поредният текст на Патриотичния фронт в този закон, с който искат да се идентифицират като фаворитите в българския политически живот по отношение на деликатни теми от тази сфера. Там има много предложения, които не са в унисон с нито една доктрина, която се изповядва от вероизповеданията“, е позицията на Кърджалиев. Според него още от първи бегъл прочит се стига до извода, че това са или комунистически прийоми от тоталитарно време за ограничаване или дори забраняване на някои религиозни ритуали, или дълбоко непознаване на религиите на база на атеистични подбуди.

"Аз вярвам в разума на управляващата партия ГЕРБ, че този праг няма да бъде преминат и тези закони ще бъдат бламирани. Единственият рационален текст, който аз бих го приел, е пред всеки религиозен храм да има българско знаме", изтъкна той. "Предлага се нелепата идея анонимни дарения да не бъдат допускани. Това никога, откак съществуват религиите, не е било по някакъв начин с обструкции, защото обезсмисля самата идея на благотворителността. Тя по принцип  е тъждествена на анонимност“, продължи Кърджалиев. Тези текстове ще бъдат упрекнати от Българската православна църква, от мюсюлманското вероизповедание и от еврейското вероизповедание, твърди човекът на ДПС. За него предложението да се водят всички служби на български език е глупост, защото нямало свещени книги, които да са преведени. Другояче стоял въпросът с проповедите:"Във всяка религия, когато има каквото и да било богослужение, има проповеди, които в синтезиран вид отправят послания, и те са на български. И в Българската православна църква, и в мюсюлманското вероизповедание."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст